ОВИ ЉУДИ МОГУ ДА „ходају по води“

2

Мешавина скроба и воде испољава својства такозване "нењутновске течности" која се понашају као чврста тела уколико на њих примените изненадну силу

Ако сте икада помешали кукурузни скроб (густин) и воду у размери 2:1, могли сте да приметите једну врло необичну појаву. Ова занимљива мешавина скроба и воде испољава својства такозване „нењутновске течности“ која се понашају као чврста тела уколико на њих примените изненадну силу.

Како је могуће да материја у исто време буде и чврста и течна?

Одговор се крије у мајушним честицама скроба, равномерно распоређеним у мешавини.

Када се сила примењује полако и равномерно, оне имају довољно времена да се помере. У том случају објекат пролази кроз њих као што би прошао кроз воду.

Али када се примени изненадна сила, честице немају довољно времена да јој се склоне с пута. Отуда утисак да је материја чврста.

Оно што нењутновске течности чини толико посебним јесте њихова вискозност.

Стандарне течности попут воде имају конзистентну вискозност, тако да се увек крећу истим током, без обзира на врсту силе која се примењује.

Код нењутновских течности, вискозност се мења. Ако примените изненадну силу, вискозност рапидно расте, формирајући получврсту површину.

Шта је могуће радити на површини нењутновских течности?

Скакати, возити бицикл, ходати на рукама…

Шта год радили, водите само рачуна о томе да непрестано нагло примењујете силу. У супротном ћете потонути.

  • Profesor Ding-Dong

    Svako moze da hoda po vodi!
    Kad se zaledi ;)
    Ovo je neko zizljivo brasno mesano sa vodom nije cista voda :)

  • моћни Ђоле Јанговић

    Фора коју су проверили и доказали пре пет шест година на Дискаверију чувени „Митбастерси“. Заиста је изгледало као мађионичарски трик, а у ствари је популарна физика.::)