МАКЕДОНИЈА: И албански језик постао званичан

13

Скупштина Македоније усвојила је данас Закон о употреби језика, према којем ће у македонским државним органима и институцијама званичан језик, поред македонског, бити и албански језик

Скупштина Македоније усвојила је данас Закон о употреби језика, према којем ће у македонским државним органима и институцијама званичан језик, поред македонског, бити и албански језик.

Foto: Shutterstock

За тај закон гласало је 69 од укупно 120 посланика македонске Скупштине, пренела је МИА.

Гласању није присуствовала опозициона партија ВМРО-ДПМНЕ, јер закон сматра „неуставним и дискриминишућим против македонског језика“.

Председник Македоније Ђорђе Иванов такође је против тог закона, јер сматра да он представља претњу по унитарни карактер земље и крши нњен устав.

Током скупштинске расправе, посланици владајуће већине истакли су да је закон део европског пута Македоније и да ни на који начин не крши устав нити унитарни карактер земље.

Премијер Зоран Заев у више наврата је поновио да је закон у складу са уставом земље и да је креиран да би се унапредиле неке практичне потребе грађана, навела је МИА.

 • SAGARMATA

  I OPET AMERIKANCI URADISE POSAO ZA SVOJE STICENIKE I OPET RUSIJA KASNI….I UVEK RUSIJA KASNI I UVEK AMERIKANCI URADE STA SU NAUMILI.. NE BIRAJUCI SREDSTVA…..!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • аваксус

   Све ћемо ми то опеглати кад дође време.

  • Ћирко

   Иха-хај, једва чекам! Чизме су убоксане, ја сам наоштрен!

  • SAGARMATA

   PA DA.. SRBI DA GINU..DA DOBIJAJU VELIKE RATOVE A ONDA OLOS ZA STOLOM DA IM UZME SVE I DA IM UVALI I GUBITNIKE U BUDUCIM SRPSKIM ZEMLJAMA…KAO I UVEK DO SADA… POSLE PRVOG SVETSKOG RATA NISTA NISMO NAUCILI.. POSLE DRUGOG JOS MANJE ….A SADA NAM DEFINITIVNO RAZVALISE SVE I ISTORIJU I CRKVU I NAROD I ZEMLJU…..MI OSIM DA URLAMO PRETIMO DIVLJAMO NIKAKO DA NAUCIMO I DA BUDEMO POKVARENI I PRAKTICNI…..A OVI OKO NAS STO GOVORE NAS JEZIK UVEK SE FINO PRILAGODE I UVEK NAS ISKORISTE I NAPRAVE BUDALAMA….!!!

 • ivan

  Da..Ziveo sam u Makedoniji i dan danas imam dosta prijatelja koji zive tamo,vise je onih koji su pobegli da nadnicare po belom svetu i svi smo složni-MAKEDONIJA JE IZMISLJENA TERITORIJA,MAKEDONSKA NACIJA-TAKODJE!Jedino dobro što se rodilo tamo je bio Toše Proeski ali eto i on ode..laka mu zemlja..

  • SAGARMATA

   ONI KOJI IZMISLISE BOSNJAKE… MONTNEGRINE… HRVATE…NAPRAVISE SIPTARIMA DRZAVU OTIMAJUCI SRBIMA ZEMLJU… ONI SU IZMISLILI I MAKEDONSKU NACIJU.. VUCICEVI PRIJATELJI… AMERIKANCI.. NEMCI ENGLEZI FRANCUZI I SLICNO ZLO….!!!!

 • berislav

  Sada se jasno vidi da je ta tzv. država Makedonija bila obična farsa. Treba vratiti dobar deo Makedonije Srbiji, koji nam je otet 1945. godine. Nisu zaslužili da imaju državu, i zašto bi smo ju darovali nekome???

  • Ћирко

   Само „добар део“ је ЦЕЛА! Све је Србиново!

  • milovan

   Тако је брате они који би да дели србско, нека иду у Кумровац па нека тамо деле бабовину.

 • Негрутин

  Персеј Македонски постаде Персеј Шиптарски.
  Тек сада су угасили код Грка, да им не преименују Александра Македонског у Александар Шиптарски Велики.
  :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

  • Profesor Ding-Dong

   Ovaj u Beogradu je Aleksandar Siptarski heheheh

  • Негрутин

   Kоји се заноси да је Велики.

 • Vujadin

  Sad mogu u NATO i EU sa novim imenom „Albanska republika Makedonija“.