Прочитај ми чланак

СРПСКИ ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ ТВРДЕ: „Нападима на Амфилохија би да скрену пажњу са апела“

0

Хајка на митрополита црногорско-приморског Амфилохија унапред је припремљена и доказује да се власт спрема да де факто призна независност Косова.

То су оценили покретачи Апела за одбрану Косова и Метохије.

Наводећи да је за три дана апел потписало 4.600 грађана, међу којима је 11 владика и епископа СПЦ и осам академика, један од покретача те иницијативе и председник Политичког савета Демократске странке Србије (ДСС) Милош Ковић оценио је да нападима на митрополита Амфилохија, власт жели да скрене пажњу са садржине апела и списка потписника.

„Утисак је да се само чекао повод да се удари на Срспку православну цркву као један од последњих бедема одбране Косова и Метохије. Ова хајка показује да се спрема прихватање столице за такозвано Косово у УН“, казао је Ковић на конференцији за новинаре у београдском Медија центру.

Он је оптужио Радио-телевизију Србије (РТС) да је направила „скандал без преседана“ јер није објавила садржину апела и списак људи који су га подржали док је у исто време, преносила критике представника власти упућене митрополиту Амфилохију као једном од потписника.

„Овај апел је захтев да чувамо мир а то се постиже чувањем граница. То је и позив на заједнички живот Срба и Албанаца“, казао је Ковић додајући да би идеје о евентуалној подели Косова изазвале нестабилност у целом региону.

Председник ДСС-а Милош Јовановић оценио је да је изјава митрополита Амфилохија у којој је изразио бојазан да политика председника Србије Александра Вучића води „издаји Косова и Србије“, изазвала „чудне и наивне реакције власти и готово свих медија“.

„Ја се не бојим већ мислим да оваква политика води предаји Косова и Метохије. Ако данас покушамо да одмрзнемо конфликт, можемо само да очекујемо да Косово и Метохију предамо Албанцима а ако се то догоди, изгубићемо много више од дела територије“, казао је Јовановић.

Ђакон Ненад Илић оценио је да је Апел за одбрану Косова и Метохије „мировна иницијатива пар екселанс“ али и да је опстанак Косова у саставу Србије питање идентитета српског народа.

„Идеја да нам неко узме Косово и Метохију је корен будућих сукоба, зато је боље задржати замрзнути конфликт“, оценио је Илић.

Коментаришући критике које су представници власти упутили митрополиту црногорско-приморском, Илић је иронично замолио власт да „одштампа правила дијалога па да знамо шта је наш текст“.

„Нека нас власт поучи како се води прави демократски дијалог. Што више људи буде потписало апел, пре ће нам власт дати упутства“, казао је Илић.

Упитан да ли су изјаве митрополита Амфилохија и патријарха Иринеја о Вучићу супростављене, Илић је казао да се оне допуњују и да су у праву оба представника СПЦ.

„С једне стране изражена је бојазан да се не иде у добром правцу а с друге стране жеља да онај ко је на власти учини све што је у његовој моћи да не дође до онога што нико не жели“, рекао је Илић додајући да по питању Косова и Метохије, „сви у цркви имају слично мишљење“.