Прочитај ми чланак

„ПОГЛЕЈ СЕ КАКАВ СИ ТИ“ – или зашто Вучић губи београдске изборе

0

У овом тексту говорим о томе због чега ће Вучић изгубити београдске изборе. Набрајање није исцрпно.

Истинит догађај од пре више година. У ноћни аутобус улази мртав пијан човек и седа прекопута једног младића. Возач нагарио празним улицама, пијанцу се смучи, исповраћа се и испрска момка. Момак ван себе скаче са седишта, надвија се бесно над пијанцем и заурла „Свињо!!!“. Пијанац га хладнокрвно одмери одздо и каже: „Ја свиња, поглеј се какав си ти!“.

Џабе нама Вучићева менажерија објашњава како опозиција не ваља. Ма немој те, ви ћете да ми објасните ко су и шта су они. Па све ми то знамо и без вас и још и више од вас. Али и такви никакви су много бољи од вас. И зато ћете да изгубите изборе у Београду.

Београђани масовно мрзе Вучића и СНС све са коалиционом камарилом, а један такође не мали део их презире (ту и себе убрајам). То чини две трећине оних који излазе на изборе. Разлика у нашу корист уопште није мала. И ово стање у Београду се битно разликује од онога какво је ван Београда (минус Нови Сад ), где Вучић и компанија стварно имају подршку скоро две трећине бирача.

Подршка у Београду је битно различита, не због неке нарочите способности Београђана да проникну у срж проблема, него због сасвим једноставних ствари:

– Београђани знатно више користе интернет за информисање и због тога нису изложени непрекидној вучићевској пропаганди,

– неупоредиво више гледају Н1 (као некада што су гледали Б92),

– у Београду пропорционално живи знатно више пензионера који имају пензију преко 25.000, па су кивни због пара које су им одузете,

– страх у Београду, због саме величине града, да ће се остати без икаквог прихода ако се не подржава СНС и компанија је много мањи него у осталим срединама,

– директан увид, о томе шта све власт стварно ради на свим нивоима је много већа, зато што СНС није у стању да овлада у потпуности свим системима и структурама у Београду. Тако да свако та сазнања преноси свом окружењу, а онда се то преноси даље и чини један неподељени осећај општег суноврата.

Само неколико речи о њиховим кадровима. Уз наравно јасан став да ерозија траје интензивно негде од 1992. године. Овакве незналице, али буквално незналице, никада нисмо имали. Овако неспособне да уче, бахате у понашању, којима не пада на памет да можда ипак нису генијални и да остали људи можда ипак нису стока – то никада није ни приближно било овако. То неваспитање, тај примитивизам и свакојака разулареност. То је дотакло само дно. Те легије девојака које сваког дана пристижу као новозапослене, које се по цео радни дан шминкају и не раде апсолутно ништа у вези посла, то ја СНС довео до метастаза. Закон? Они не знају шта је то закон и извесно га не примењују. Тако да је погрешно за кадрове СНС-а рећи да они крше закон. Они немају свест о правном поретку, па не могу ни да га крше. Просто су људи са оне стране права и правде.

Важан разлог због кога ће изгубити изборе у Београду је и у томе што значајан број оних који их подржавају због подршке коју Вучић има од Путина, на београдским изборима немају никаквог разлога да то ураде. Какве везе имају Мигови са потребом да имамо много, много бољу градску управу? Никакве. Управо обрнуто, губитком Београда, Вучић ће морати да се окрене стварним интересима Србије, јер му је то онда једини спас. Нема никаквог страха да би ова садашња опозиција могла да изда Косово и Метохију. Истог тренутка када би то покушали народ би их почистио као бујицом однешено.

Наш задатак је једноставан – стално свима понављати важност изласка на изборе. Ако излазност буде већа само за 4% од претходне, наша мржња и презир су победили.