Прочитај ми чланак

КОСТИЋ (ДВЕРИ): Вучић не може да поднесе став СПЦ по питању Косова и Метохије

0

Председник Србије се дефитивно уверио да Српску Православну Цркву неће моћи убедити (увести у беду) у исправност његове политике по питању Косова и Метохије, тако да сада почиње јавно да понижава црквене великодостојнике.

Честитање Божића патријарху и епископима преко Твитера, изостанак јавног обраћања верницима, што приличи свим председницима православних држава на свету, јавни напади архијереја у прорежимским медијима,који имају другачији став од њега, само су почетак политичких притисака Вучића на СПЦ, како би се она сагласила са његовом свеприсутном издајом јужне српске покрајине.

Јавни Апел за одбрану Косова и Метохије, који је потписало 11 архијереја Српске Правослане Цркве је кап која је прелила чашу, па сада Вучић и његови сарадници крећу у отворене нападе на представнике Цркве.

Омаложавање Митрополита Амфилохија од стране саветника председника Србије, генералног секретара председника Србије Николе Селаковића је покушај да се архијереј са највећим ауторитетом у Цркви, оцрни у јавности, и на тај начин његов став дисквалифукује и представи као појединачни став, а не као став већине представника Сабора СПЦ.

Патријарх Иринеј је већ неколико пута нагласио да наша Црква нема намеру да мења свој став по питању Косова и Метохије и да ни под каквим условима не жели да пристане на евентуалне трговачко-политичке компромисе које предлаже актуелни председник. Зато се Патријарх Иринеј од стране председника на многим састанцима по Београду означава као опасан елемент, што је показао и начин на који му се Вучић обратио поводом прославе најрадоснијех хришћанског празника.

Верујем да су сви архијереји свесни да нас актуелни председник Србије „заводи за Голеш планину“ по питању решавања косовског питања и да су сви они једнодушни у ставу, да једино Црква уз свесрдну подршку верног народа можезаштитити суверенит Србије и виталне државне интересе.

Црква је увек у нашој историји била последњи бранич и савест целокупне народне душе, па се надамо да ће и по овом питању, остати доследна својих одлучних и храбрих претходника,који су увек у недостатку достојних државника преузимали одговорност за очување свога народа.

Иван Костић
Народни посланик Двери