КОСТИЋ (ДВЕРИ): Вучић не може да поднесе став СПЦ по питању Косова и Метохије

19

Председник Србије се дефитивно уверио да Српску Православну Цркву неће моћи убедити (увести у беду) у исправност његове политике по питању Косова и Метохије, тако да сада почиње јавно да понижава црквене великодостојнике.

Честитање Божића патријарху и епископима преко Твитера, изостанак јавног обраћања верницима, што приличи свим председницима православних држава на свету, јавни напади архијереја у прорежимским медијима,који имају другачији став од њега, само су почетак политичких притисака Вучића на СПЦ, како би се она сагласила са његовом свеприсутном издајом јужне српске покрајине.

Јавни Апел за одбрану Косова и Метохије, који је потписало 11 архијереја Српске Правослане Цркве је кап која је прелила чашу, па сада Вучић и његови сарадници крећу у отворене нападе на представнике Цркве.

Омаложавање Митрополита Амфилохија од стране саветника председника Србије, генералног секретара председника Србије Николе Селаковића је покушај да се архијереј са највећим ауторитетом у Цркви, оцрни у јавности, и на тај начин његов став дисквалифукује и представи као појединачни став, а не као став већине представника Сабора СПЦ.

Патријарх Иринеј је већ неколико пута нагласио да наша Црква нема намеру да мења свој став по питању Косова и Метохије и да ни под каквим условима не жели да пристане на евентуалне трговачко-политичке компромисе које предлаже актуелни председник. Зато се Патријарх Иринеј од стране председника на многим састанцима по Београду означава као опасан елемент, што је показао и начин на који му се Вучић обратио поводом прославе најрадоснијех хришћанског празника.

Верујем да су сви архијереји свесни да нас актуелни председник Србије „заводи за Голеш планину“ по питању решавања косовског питања и да су сви они једнодушни у ставу, да једино Црква уз свесрдну подршку верног народа можезаштитити суверенит Србије и виталне државне интересе.

Црква је увек у нашој историји била последњи бранич и савест целокупне народне душе, па се надамо да ће и по овом питању, остати доследна својих одлучних и храбрих претходника,који су увек у недостатку достојних државника преузимали одговорност за очување свога народа.

Иван Костић
Народни посланик Двери

 • моћни Ђоле Јанговић

  Шта прича овај Костић? Какву овај маглу продаје народу?!
  На који став СПЦ мислиш друже Костићу; на став митрополита Амфилохија или на став Патријарха Иринеја? За ове друге бискупе из Херцеговине или Шумадије, боље и да не погађам!

  • Негрутин

   Видиш ли да је Синод у хаосу, да су подељени.
   Не зна се више ко лаже а ко би да купи нови мерцедес. :))))

  • Дуња

   Чији смо ми??!!! ко све за#ебава и у здрав мозак #ебе Србе и народ у Србији …
   https://www.youtube.com/watch?v=FUHRSvBcMk8

  • моћни Ђоле Јанговић

   Знам за тај испад одавно, али овакви као Тадић, Чеда, Бисерко, Лихт, Чанак, бабетине у црном и врховна вештица Кандићка… и хиљаде усташа, шиптара, словенаца и осталих цигана који се на миру легу у Београду и изједају ваше здраво ткиво, то је сестро ваш проблем и ваша срамота!
   Што то мени говориш, ја сам већ једном долазио да ратујем за Србију а против целог НАТО, ова ваша домаћа говна морате да почистите сами…

 • Љубен Момчиловић

  Сви знају шта су комуњаре радиле патријарху Герману, а шта је овај скот урадио Патријарху и на који га је начин уценио незнамо.Надамо се да његови ботови нису јахали свештенике јер је то њихов манир али све у свему “ вођа“ користи сва могућа средства а највише разне врсте притисака а не бежи и од употребе голе силе. Ботови погледајте шта је причао тамо некад лАЗА рИСТОВСКИ о Тадићу а потом то исто и о новом вођи биће вам јасно да су полтрони пролазни а бојим се да ће велеиздајници завршити у затвору па нека онда и буду „мученици јер то заслужују“

  • Владимир Челекетић

   Па хајде да поразмислимо шта је могао да уради патријарху?
   Да му запрети губитком посла?
   Да му запрети губитком пензије?
   Да му запрети смрћу?
   Да запрети смакнућем патријархове фамилије?
   Да му запрети отварањем ДБ досијеа?

  • E. Lirsch

   Sve badava. Ne kapira on da Irinej po slobodnoj volji podrzava vaginalnog kvislinga i njegovo unistavanje srbije. Irineja su ustolicili NATO-fasisti, veliki demon iz Vatikana i BoTa. On ima svoju „misiju“ dok deli pederusama i svinjoglavcima ordenje SPC-e. Nateze mi pada ova duhovna izdaja a ona dolazi samo iz SINODA. Vatikanski podrepasi. Da ne govorim adlje o menjanjnu nastave na Bogoslovskom fakultetu i na velika vrata uvodjenje ekumenizma. Nista ovaj smrad nema zajednickog sa pravoslavljem ili Svetim Savom. Dobro je sto se deklarisu. Da bi i „coravi“ progledali

  • Владимир Челекетић

   И ја мислим да је у питању сврставање уз власт из чистог користољубља и да ту никакве велике мудрости нема. Просто, раде људи посао јер имају интерес, као и Вучић, уосталом. О томе какав је интерес у питању и како је све то утаначено,, ваљда ће историја дати одговор.

 • Dragoljub Popovic

  Lazov i prevarant Vucic doso na vlast nudeci ponistenje sve ono sto su zuti uradili vezano za kosovo.Misli da moze sve da laze i izdaje kosovo da smo mi srbi ovce da niko nesme da mu istinu kaze Eto hvala bogu ima jos postenih .hrabrih i pametnih srba. Naj radosniji praznik Hriscanski Pravoslani njemu ne znaci nista pa ciji si ti onda presednik?

 • xyz

  СНС ПОНОСНО ПРЕДСТАВИО Апел за предају Косова
  https://stanjestvari.com/2018/01/10/apel-za-predaju-kosova/

 • Владимир Челекетић

  Патријарх је јасно стао иза Вучића, а како ствари стоје и већина владика је на том становишту, према томе, ако гледамо понашање већине архијереја, СПЦ је део марионетског, антисрпског система и саучесник у издаји и десрбизацији Србије. Наравно, смехотресни Дверци то никада неће признати и удвараће се СПЦ, као што се удварају и Русији, упркос свим доказима.

  https://svitanjeblog.wordpress.com/2017/06/29/opredeljenje/

  • тек успут

   “ СПЦ је део марионетског, антисрпског система и саучесник у издаји и десрбизацији Србије“
   —-
   СПЦ је старија од ових који је сада накарадно воде па ја то никако не бих изједначавао.

  • Владимир Челекетић

   Под СПЦ не подразумевам заједницу верних у Христу што укључује и живе и упокојене, него садашњу администрацију, тачније, патријарха и владике.

  • тек успут

   Претпоставио сам да је тако али није тако изгледало.

  • урбана герила

   А зашто, кад добро знаш шта је Црква? Није ли данас кад ретко ко уопште поима шта уопште значи појам Црква, неопходно да неко ко то зна, раздвоји јасно људе који каљају назив архијереја или уопште православаца- од Цркве Христове?

  • Владимир Челекетић

   Да, стално треба раздвајати, али то док објасниш већини Срба има „да родиш мечку“. У овом тренутку је најважније да сви који су на страни овог режима и његове антисрпске политике буду јасно идентификовани без обзира на то шта раде.

  • урбана герила

   Важно је да буду означени сви издајници, али ни мечку да родиш, нећеш поправити већ катастрофално поимање Цркве међу србима (мало слово јер Срби знају шта је Црква). Само зато кажем да не треба то још подстицати, уместо заиста неопходног опомињања полусвесних људи на право значење појмова које употребљавамо. Сећаш се свих оних прича о нужности успостављања заједничког, оптег појмовника међу искреним родољубима? без тога нема једномислија, чак и кад делимо ставове.

  • моћни Ђоле Јанговић

   Шта велиш наци: „једномислија“?!
   То је оно исто ко фашизам само на црквеностарословенском? Ајд само ми још објасни што си се толико испизмио на Обрадовића и Двери када тако елегантно владаш „појмовником“ и језиком? :)

  • урбана герила

   Комунац, мало си пресис’о?! Промашио си, не један појам, него тему скроз..:) Овде сам говорио о полусвеснима, ти не спадаш у ту категорију. Него, јел то намераваш да трчкараш замном по порталу док не умрем од досаде?