Прочитај ми чланак

ИНИЦИЈАТИВА: Рад у трговинама недељом и празником – да или не?

0

НОВИ САД - Самостални синдикат трговине Србије још прошле године је упутио Влади и Народној скупштини Републике Србије иницијативу да свим запосленима у трговини недеља буде нерадни дан. Синдикат тражити да у Закону о раду децидно пише да су недеља и државни празници нерадни дани за трговце, јер тај посао није од јавног значаја и не захтева да се ради без прекида. У време празновања, тема је поново актуелизована. ...

И док неки празнују, и спајају дане прославе Нове године и Божића у мини одморе, неки раде – без слободног дана. Власници прехрамбених радњи, киоска, пекара, све чешће се утркују ко ће дуже радити и тако остварити већи профит, и не подржавају иницијативу Самосталног синдиката трговине Србије. С друге стране, запослени у трговини волели би да не раде недељом и празницима, првенствено због свог здравља и породичног живота. Ни једни ни други не желе пред камере, иако послодавци додају да би се сложили са идејом, уколико би забрана важила за све њихове конкуренте.

Не тако давно, ситуација је била потпуно различита, ниједна продавница и није радила недељом, па пензионисани трговци имају и другачији став.

„Ја сам 40 година радио у прехрамбеној индустрији, и први сам био против рада недељом, а посебно за празнике. Зашто – зато што сви који ту раде имају породице, и желе да буду са својим породицама у тим лепим тренуцима. Према томе, ја сам против тога да се ради празницима, а и недељом“, каже један пензионер.

Процене већине послодаваца да ће имати мањи промет ако недеља и државни празници буду нерадни дани, не морају бити основане, јер би се купци у истом обиму могли снабдевати радним данима. Ствар је само навике и воље купаца, чија су мишљења на ову тему – подељена:

„Може“.

„Не подржавам. Трговине треба да раде, али до неког нормалног времена. А не до поноћи. И кафане и трговине. Не подржавам, не.“

„Могу да имају слободне дане, да се мењају, да имају који други дан и тако. Па они који раде у угоститељству исто немају слободан дан тад, је л’ тако?“

„Треба планирати шта ћеш да купиш и шта ти треба, нормално. Можеш да купиш и у петак, не? Значи подржавам ову иницијативу.“

„Требало би да имамо неку дежурну продавницу која би радила. Али генерално подржавам и у сваком случају треба да имају своје слободно време“.

Законом је регулисано да радна недеља траје 40 часова, и уколико је већ жеља послодаваца да трговине раде недељом, то није никакав проблем ако радници имају неки други слободан дан, и уколико су адекватно за то плаћени. А да ли је неопходно да раде и када остали празнују и одмарају, и колике су реалне потребе купаца баш тим данима – то је већ друга тема.