Прочитај ми чланак

СЛОВЕНАЦ ПИСАО ЛИДЕРИМА ЕУ: Ако не приморате Хрватску…

0

Бивши премијер Словеније Алојз Петерле позвао је институције ЕУ да нађу начин да приморају Хрватску на поштовање закона ЕУ у вези с применом арбитражне одлуке.

Актуелни посланик у Европском парламенту је упозорио Европску унију да је у супротном опет могуће „отварање Пандорине кутије на Балкану“.

„У случају да Европска комисија не заузме јасан став сада, могуће је да ће се суочити с поновним отварањем Пандорине кутије на Балкану, која ће сасвим сигурно утицати на европску перспективу земаља Западног Балкана“, упозорава он, истичући да само поштовање закона може обезбедити мир.

Петерле је то поручио у писму које је упутио председнику Европског парламента Антонију Тајанију, председнику Европске комисије Жан-Клод Јункеру и председнику Европског савета Доналду Туску, преноси Индеx.хр.

„Шест месеци након обавезујуће арбитражне пресуде, одлука суда још није спроведена. Ово ствара велику забринутост, не само у Словенији. Уместо поштовања међународних закона, сведочимо новом политизирању и појави национализма“, наводи он у писму.

Петерле, иначе бивши министар спољних послова Словеније, указује да Хрватска има нерешене граничне спорове с више суседа, и подсећа да је, након што је споразум постигнут, он спомињан као пример решавања суседских спорова међу европским политичарима и правним експертима.

У писму упозорава да се појавила политичка воља која игнорише законе и прети међународном миру, нарочито у односу на претњу цивилном инвазијом Хрватске на Словенију, и изражава сумњу да грађански притисак може да замени оно што су државне институције дужне учинити.

„Уз то, ово није питање само границе између Словеније и Хрватске него је реч о Шенгенској граници. Ако из овог последњег није јасно, ми је не можемо бранити“, закључио је Петерле.