Прочитај ми чланак

МИТРОПОЛИТ АМФИЛОХИЈЕ: Враџбине су кад Брнабићку поставиш за премијера

0

Изјаву митрополита црногорско-приморског на рачун председника Србије Александра Вучића да ће издати Косово и Метохију жестоко су оптужили српски званичници из редова СНС.

Након што је генерални секретар Председништва Србије Никола Селаковић увредио српског митрополита на други дан Божића, оптуживши га да се бави враџбинама и нечим што није дух православља, Амфилохије је одговорио да се намеће питање ко се бави враџбинама он или председник Србије Александар Вучић.

“Ако је Вучић први пут у историји српског народа поставио једну такву особу за премијера да наводно буде углед српских мајки и сестара, то су враџбине, а не оно што говори митрополит и што је говорио још од 1981. године, када је упућен први апел, када је спаљена Пећка патријаршија. Тај апел су покренули владика данашњи умировљени Атанасије Јевтић и садашњи митрополит Амфилохије у оно време када је на колац набијен Ђорђије Мартиновић, када је спаљена Пећка патријаршија и када су силоване монахиње на Косову. И када је убијен Милинчић у Самодрежи, а замало и његова мајка. Мученица и изгнаница сада живи у Београду без хљеба. Е, то би требало да помену и Вучић и Селаковић“, рекао је за подгорички “Дан“ митрополит Амфилохије и додао да га чуди Селаковићева изјава и прича коју је испричао.

Митрополит је нагласио да су они још 1981. године почели да бране Пећку патријаршију и Косово, због чега су се и тада неки љутили.

“Да су нас онда послушали, не би се догодило оно што се догодило 1988. године и 1989. године, то насиље. Према томе, нека та господа мало смање своје приче и нека не траже сада у ово вријеме од угледних људи у Србији некакав дијалог. Какав дијалог? Ако је њега народ изабрао за председника Србије, онда је он на себе преузео одговорност. Не може је са себе скинути и пренијети је на било кога другог, што он очито и покушава“, рекао је митрополит Амфилохије.

Он је нагласио да се не може тражити решење за Косово од оних који су нас бомбардовали и прогнали народ са Косова и Метохије, јер би они требало да се покају, а не да их слушамо.

“Вучић на један безуман начин данас тражи решење за будућност Косова од оних који су извршили насиље на Косову и Метохији, које је горе и од данашњег насиља тамо, горе и од оног за времена султана Мурата. Такви који су бомбардовали и прогнали народ са Косова и Метохије, извршили такве злочине, они би требало да се покају, а не да их ми слушамо”, истакао је митрополит Амфилохије.

Он сматра да то могу да чине само безумни људи.

“Надам се да Вучић не спада у такве, као ни они које је данас изабрала Србија и који су на њеном челу”, истакао је митрополит црногорско-приморски.

Он је објаснио да је 2013. године одржао опело Ивици Дачићу, који је тада био председник Владе Србије, а не Вучићу.

“И он је сада, каже, васкрсао. Ја сам му одговорио да ћемо видети. Хвала Дачићу, јер када сам био у Буенос Ајресу он је дошао у нашу саборну цркву и тамо је био наш гост”, казао је митрополит Амфилохије.