Прочитај ми чланак

ДА ЛИ СМО ЗАИСТА ПОТОМЦИ СЛОВЕНА? Одакле потичу Срби и ко су нам били преци

0

Развој нових технологија омогуц́ио нам је да анализом генетског материјала из скелета данас са вец́ом сигурношц́у говоримо о настанку и кретању праисторијских популација, а самим тим и откријемо наше порекло!

Пре неколико дана, пристигли су резултати првих анализираних скелета са територије Србије и то из три најпознатије археолошке културе које се везују за наше просторе: Лепенског Вира, Старчева и Винче.

Од 39 анализираних узорака један припада старчевачкој култури, три су из Винче, а чак 35 са четири локалитета културе Лепенски Вир: Власца, Падине, Хајдучке Воденице и истоименог налазишта Лепенски Вир.

Анализом су обухвац́ени ипсилон хромозом, који се наслеђује искључиво по мушкој линији, митохондријална ДНК, која се наслеђује само по женској линији, као и укупна (аутозомална) генетика, која обухвата анализу свих хромозома осим полних.

Гледано по мушкој линији, Срби су доминантно потомци Словена, јер њихову генетику има више од половине Срба. Гене који се везују за претсловенско становништво Балкана (Илире, Трачане, Келте) носи око 35 одсто мушкараца, док око 10 одсто мушкараца води порекло од разних германских племена, пре свега, Гота, Нормана и Саса.

Гледајуц́и укупну генетику, више од половине Срба носи генетику претсловенског становништва Балкана. Остатак потиче од Словена, Германа и неких других мањих група народа које су у различитим периодима пролазиле овим просторима или се насељавале на Балкану.

Култура Лепенског Вира је једна од најзначајнијих и најсложенијих праисторијских култура у Европи. Њено матично подручје обухватало је простор Ђердапске клисуре које је било насељено скоро 4000 година без прекида, од отприлике 9500. до 5500. године пре Христа.