ДА ЛИ СМО ЗАИСТА ПОТОМЦИ СЛОВЕНА? Одакле потичу Срби и ко су нам били преци

94

Развој нових технологија омогуц́ио нам је да анализом генетског материјала из скелета данас са вец́ом сигурношц́у говоримо о настанку и кретању праисторијских популација, а самим тим и откријемо наше порекло!

Пре неколико дана, пристигли су резултати првих анализираних скелета са територије Србије и то из три најпознатије археолошке културе које се везују за наше просторе: Лепенског Вира, Старчева и Винче.

Од 39 анализираних узорака један припада старчевачкој култури, три су из Винче, а чак 35 са четири локалитета културе Лепенски Вир: Власца, Падине, Хајдучке Воденице и истоименог налазишта Лепенски Вир.

Анализом су обухвац́ени ипсилон хромозом, који се наслеђује искључиво по мушкој линији, митохондријална ДНК, која се наслеђује само по женској линији, као и укупна (аутозомална) генетика, која обухвата анализу свих хромозома осим полних.

Гледано по мушкој линији, Срби су доминантно потомци Словена, јер њихову генетику има више од половине Срба. Гене који се везују за претсловенско становништво Балкана (Илире, Трачане, Келте) носи око 35 одсто мушкараца, док око 10 одсто мушкараца води порекло од разних германских племена, пре свега, Гота, Нормана и Саса.

Гледајуц́и укупну генетику, више од половине Срба носи генетику претсловенског становништва Балкана. Остатак потиче од Словена, Германа и неких других мањих група народа које су у различитим периодима пролазиле овим просторима или се насељавале на Балкану.

Култура Лепенског Вира је једна од најзначајнијих и најсложенијих праисторијских култура у Европи. Њено матично подручје обухватало је простор Ђердапске клисуре које је било насељено скоро 4000 година без прекида, од отприлике 9500. до 5500. године пре Христа.

 • ЏЕРОНИМО

  Srbi narod najstariji!
  Napredna tehnologija koju je ovaj narod posedovao svedoči tome da je isti došao sa neba. Pisac Miloš Grozdanović u svojoj knjizi ‘Srbi jesu narod najstariji‘ navodi da „Sora“ znači ‘s neba‘ a „Bi“ ‘narod‘ na sanskritu. Stoga Sorabi (Srbi) u prevodu znači narod s neba (nebeski narod), iliti vanzemaljski narod.

  • smireno

   Aha. Pazi ovo: u najstarijim asirskim tekstovima bogovi se nazivaju Anunaki, ili ti, oni koji su sisli sa nebesa. Anunaki zive u Anadoliji koja je po njima tako nazvana. A svi znamo da su u Anadoliji Turci. Znaci, Turci su nebeski narod?!?

  • рашинац

   турци су толико народ као и американци, аустралијанци, ново зеланђани,збир свега и свачега,али ко је ту живео пре?

  • grebak grebić

   Читај наш предлог СМИРЕНО-му бар само мало па нећеш НИКАДА ВИШЕ правити вицеве о Србима. НАЈЛАКШЕ ЈЕ ПЉУВАТИ ПО СЕБИ И СВОЈИМА, али науку треба поштовати, а читаве школе и научници у свету „дижу“ Србе у праисторију. Ни Милојевић, ни Пјановићка, ни Деретић нису лаици већ наши ВЕЛИКИ научници!!!

  • smireno

   ја чито и зато и причам. У антици се анегдотално помиње неко мање племе Сораби, али тако исто се помињу у комшилуку и албанци па и њихова држава Албанија на обали Каспијског мора. После тог имена нема стотинама година да би се поново јавило код Немањића у облику Себри, означавајући ‘сиротињу рају’ односно све оне који нису власт(ела) или црква. Немањићи нису Себри.Тако, та лабава аналогија по слоговима и половним речима се може употребити и онако како сам ја написао за Анадолију небих ли илустровао како може да се тотално промаши. А свеобухватно, мени није намера да сам себе блатим, јер ја јесам Србин, него бих да укажем на потребу за објективношћу. Тачно је да су антици била разна племена која су говорила језиком којим и ми говорима али нема специфичне одреднице за тај народ да су Срби. Додуше има Рашани, Венди, Венети… Ми имамо и дан данас Рашку и народ који тамо живи су Рашани. Само ми се чини да они неће да се зову Срби?
   Хтели ми или не, Србин је верска одредница да би се разликовао православац од рецимо католика (Хрват) или муслимана (босански муслимани) иако се ради о једном те истом народу.

  • grebak grebić

   Много лоше читаш!!! ИЛИ НИШТА НЕ РАЗУМЕШ. Срби воле да прочитају једну књигу па онда на основу те књиге „дрмају“ знањем. Србе проучавају вековима најмудрији умови света од старих Грка до данас. Навели смо већ и литературу. ДАКЛЕ: СРБИ ИЛИ КАКО ГОД ИХ ТИ ЗВАО НИСУ НИКАКВА ПОГРДНА РЕЧ НИТИ ЈЕ НАШЕ ПОСТОЈАЊЕ ОНО КОЈЕ НАМ НАТУРАЈУ ДРУГИ. Нико не може доказати ко је ко, али постоји наука која анализама долази до одређених ЛОГИЧНОСТИ. Ни ви ни ми нисмо достојни да закључујемо егзактност. Наука (СВЕТСКА) је стигла до претпоставки (из чињеница) да су Срби старији од Словена; да су Срби Аријевци и да су надимак „небески народ“ добили као Аријевци који су у оно време долазили „ОДОЗГО“ ТЈ СА ВИСОКИХ ПЛАНИНА и да су их народи око река које су се напајале тј наливале плодне равнице од чега су живели, називали „они одозго“, а не као што је то касније интерпретирано „СА НЕБА“.Отуда сличност и српског писма са „Аријевским“САНСКРИТОМ!

  • smireno

   Можеш да се копрцаш колико хоћеш, истину променити нећеш. Све што си до сада навео сам већ читао и стварам свој суд. Неки од тих аутора су правили врло слободне закључке у односу на ионако лабаве налазе. Касније су други аутори цитирали оне прве као извор непобитног доказа. То ми Срби зовемо пресипање из шупљег у празно. Генетска анализа Срба указује на два врло различита народа. Они мушкарци са хаплогрупом Р1а се сматрају за Аријевце а они са И2а за ‘праве’ Србе староседеоце (читај Винча, Лепенски Вир). Р1а1 су код нас такозвани Херцеговци. Има их више у Хрватској, па и у Словенији него у Србији. У Србији, и Републици Српској, има највише И2а мушкараца и они немају благе везе са Санскритом илити Индијом.
   И након свега овога, намеће се питање ко је ту прави Србин? А нећу да убацујем Пироћанце, да не стварам још већу забуну.

  • grebak grebić

   Хвала на лупетању и незнању. Док си ти почео да причаш о републикама, окрузима, градовима па и насељима ХАПЛУЈУЋИ по сваком селу итд очито си „малолетан“. ДНК Генеалогија ти је још непојмљива те се копрцаш у њој. Ми у њу и не улазимо јер нас не интересује и ако смо чак и слушали Кљосова и набавили његов први превод на српски језик који је урадио Кракујевачки факултет. испостава у Јагодини. Ми се базирамо више на СВЕТСКОЈ ЛИНГВИСТИЦИ и Светској историји јер су оне реалније од „хапловања“ за које сте се сви ви лаици ухватили и тресете знање више него Кљосов. Преписујете групе, млатите са словима и бројевима као да сте сви из неког института који је основао Кљосов. Лингвистика и Историја су старе науке и развијају се вековима у свим крајевима света, а Кљосов је развио ову науку пре пар деценија у Москви да би га Амери купили и отворили му инстиотут у Њујорку. Нису ни сањали да ће Срби тако брзо у свакој улици хапловати и забављати се мудрујући како нешто знају.. Тебе посебно поздрављамо и уважавамо као стручњака јер видимо да знаш и оно што још ни наука није расчистила у потпуности.

  • smireno

   Не само што Кљосов није измислио ДНК него је и небитан у целој причи. Гребци, мало сте читали а и то што сте прочитали изгледа нисте добро разумели. И сасвим је разумљиво да нећете да гледате у генеологију јер се коси са вашом основном замисли. А једино у генеологији нема лажи и превара док језик може и да се преузме од странаца.

  • grebak grebić

   ПА ТИ СИ ТОТАЛНА НЕЗНАЛИЦА, А ТО НИЈЕ СТРАШНО. СТРАШНО ЈЕ ТО ДА ТВРДИШ НЕШТО ШТО ПОЈМА НЕМАШ. Ми ти причамо о НАУЦИ „ДНК ГЕНЕАЛОГИЈА“, а ти мумлаш о ДНК. Ту науку је створио Рус КЉОСОВ док је био у Москви, а онда су му глупи Амери понудили да дође код њих и образовали су му ИНСТИТУТ што је он и прихватио.
   Нити хоћеш да провериш шта смо ти написали, нити си контактирао Јагодину да купиш прву књигу преведену код нас о Кљосову, нити си читао београдску штампу која је опширно известила о његовој посети нашој АКАДЕМИЈИ НАУКА – САНУ! НЕ УЧИШ НИШТА ВЕЋ САМО МЛАТИШ ПО ОВИМ ПОРТАЛИМА. Опет ти понављамо: Није срамота НЕ ЗНАТИ, срамота је лупетати и причати ствари о којима немаш појма.

  • smireno

   Да, обично тако бива кад свако вуче на своју страну. Тачно је да иако Кљосов није пронашао ДНК он је зачео ДНК Генеалогију као специјалну научну дисциплину где укључује биологију (ДНК), антропологију, археологију и лингвистику. А све то да би се боље разумели ДНК налази.
   Са друге стране, ја нисам рекао ништа нетачно, можда само непотпуно. И даље тврдим да је ослањање само на лингвистику врло лабава веза јер су многи народи преузимали језик од других. Ми који данас живимо у Србији (а и шире у бишој Југославији) нисмо генетски кохерентан народ те се намеће питање да ли смо сви одувек причали истим језиком или је једна група преузела од друге? То неминовно доводи до питања Ко су међу нама прави Срби? Генетски гледано, Аријевци који су се смуцали по Индији и ови из Винчанске културе нису исти народ. Ја се не сећам да сам видео да су Веде писане винчанским писмом нити да је то писмо наћено било где у Индији?

 • Milutin

  Овако питање се може прочитати само у неким Ш новинама а то може да напише само неки купац дипломе јер очигледно непознаје ни 1 посто чињеница и доказа о теми о којој пише и сам себе пита. Па да имаш памети отишо би код неког професора да кроз питања научиш нешто што си сам себи осто дужан.