Прочитај ми чланак

УДАРИО НА ВЛАСТ: Митрополит Амфилохије једном изјавом покренуо режимску лавину

0

Генерални секретар Председништва Никола Селаковић, министар одбране Александар Вулин и директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић говоре о митрополиту Амфилохију.

Огласила се и потредседница Владе Србије Зорана Михајловић.

Митрополит црногорско-приморски СПЦ Амфилохије навео је да је “Апел за одбрану Косова и Метохије“ потписан због „неповерења и комбинација“.

Осим тога, он је, како се наводи, “изразио бојазан да политика председника Србије Александра Вучића води „издаји Србије и Косова“. Његове речи данас су изазвале лавину реакција српских политичара.

Селаковић је рекао да се митрополит Амфилохије „бави враџбинама“, када говори о страховању да ће „Вучић предати КиМ“.

„О изјавама Амфилохија Радовића бих могао да говорим сатима. Шта друго да очекујете од човека који је Вучићу већ два пута држао опело“, рекао је Селаковић гостујући на РТС-у.

Функционер СНС и близак сарадник председника Србије навео је да Амфилохије у својој изјави не осуђује Вучића за нешто што је учинио, већ се „бави враџбинама“.

„Говори о неким неизвесним стварима, он говори нешто што никако не одражава дух српског православља“, рекао је Селаковић.

Вулин: Амфилохије је и Вучића и мене живе сахрањивао

Од клетви Амфилохија Радовића ни један Србин на Косову и Метохији није ојачао, али је од напора Александра Вучића косовска независност постала много слабија, оценио је министар одбране Александра Вулина у изјави за јавност достављеној медијима.

„Амфилохије Радовић је Александра Вучића и мене два пута живе сахранио, држећи нам опела и против и људских и против Божјих закона“, рекао је Вулин, реагујући на изјаву митрополита црногорско-приморског Амфилохија Радовића, који је изразио бојазан да политика председника Србије Александра Вучића, води „издаји Србије и Косова“,

„Када је КиМ заиста био издан и напуштен, Амфилохије Радовић није сахрањивао живе и није бацао клетве на оне који су забрањивали српско име у Црној Гори и признали Косово као независну државу, а правдали и хвалили НАТО бомбардовање“, саопштио је Вулин.

Он је навео да је Вучић, као нико до њега, ујединио Србе, заштитио Републику Српску, прешао преко старих подела, усудио се да каже да неће бити поновљене и некажњене Олује, Јасеновац, Мартовски погром.

„Напади због такве политике су стизали и стизаће, а истина да је Србија јача него што је била у време бацања клетви Амфилохија Радовића, остаје и остаће“, истакао је Вулин.

„Косово није тема на којој ће Амфилохије делити људе на патриоте и издајнике“

Питање Косова не треба да буде питање око кога ће нас било ко, па и митрополит Амфилохије, делити на “издајнике” и “патриоте”, већ питање око кога сви треба да се окупимо како бисмо пронашли најбоље решење за наше грађане и будућност Србије, изјавила је потпредседница Владе Србије, Зорана Михајловић реагујући на изјаву митроплоита Амфилохија.

Она је додала да је председник Србије Александар Вучић “последњи човек у Србији коме се може рећи да не води рачина о Косову и нашим грађанима који тамо живе.”

“Само што за разлику од неких других који су лупањем у груди патриотске користили Косово за добијање политичких поена, али и за стицање великог новца, док је све више Срба напуштало Косово, Вучић конкретно помаже опстанак и безбедност наших грађана. А најбољи резултат је да се највише деце у Србији управо рађа на Косову и да није било ниједног етнички мотивисаног убиства наших грађана”, каже Михајловићева.

Потпредседница Владе очекује да ће, како се унутрашњи дијалог буде ближио крају, тако и појачавати напади националиста на Вучића.

“Председник Вучић има велику подршку грађана за европску политику и политику мира и регионалне сарадње коју спроводи и од ње неће одустати. Председник се, како је већ неколико пута рекао, неће мешати у црквене ствари, као што ни митрополит Амфилохије неће водити државну политику Србије”, каже потпредседница Михајловић.

„Изјаве Амфилохија – наручен напад“

Изјаве митрополита Амфилохија против председника Србије Александра Вучића, наручени су напад и дисквалификују свакога ко на тај начин иступа као представник црквених власти, сматра директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

„Лично сматрам да је ствар о нарученом нападу и да је реч о чину који, понављам, дисквалификује сваког оног ко на тај начин иступа као представник црквених власти, чини га једним човеком који се бави опозиционим политичким деловањем на један вулгаран и непримерен начин“, рекао је Ђурић гостујући на телевизији „Пинк“.

Ђурић наводи да је у питању човек који је два пута „живом Александру Вучићу држао опело“, а да се овом изјавом сврстао у ред политичара.

„Прешао је из реда црквених великодостонијка у ред људи којима српски интереси нису на срцу и нису наклоњени. Коме може бити у интересу да се Срби деле, да се у моменту када се коначно, после толико година, људи у Србији окупили око одређених идеја и око циљева и када држава коначно почиње да делује и на јачању српских позиција у региону“, поручио је Ђурић.

Он истиче да га је срамота као верника и као Србина када чује да неко ко носи одору Српске православне цркве, говори на „један нецрквени и срамотан начин“.

Историјски гледано, према његовим речима, Амфилохије је у политичком смислу увек подржавао опцију чији је резултат да је Срба увек било мање и у Црној Гори и на другим местима.

„Тамо где се председник Вучић бавио политиком и где се бави политиком, хвала Богу, тамо Срба нема мање, тамо позиције Србије јачају, тамо утицај Србије јача и то очигледно смета онима, који су од Амфилохија наручили овакав напад“, поручио је Ђурић.

Вучић о Амфилохију ни реч до 14. јануара

Председник Србије Александар Вучић неће коментарисати изјаву митрополита црногорско-приморског Амфилохија до 14. јануара.

Вучић ће 14. јануара на Јавном сервису говорити и о тој и о другим оптужбама на његов и рачун тима који води.

Тањуг је данас више пута покушао да добије коментар председника Вучића на Амфилохијеву изјаву у којој је изразио бојазан да политика председника „води издаји Србије и Косова“, а из Кабинета председника је речено да о томе неће говорити до 14. јануара.

„Тада ће на Јавном сервису говорити и о тој и о свим другим оптужбама на његов и рачун тима људи који води“, речено је Тањугу.