Прочитај ми чланак

ПОДРШКА МИТРОПОЛИТУ: Челници Србије спроводе дукљанско-монтенегрински приступ КиМ

0

Свештеници Митрополије црногорско-приморске саопштили су вечерас да подржавају митрополита Амфилохија и да осуђују реаговања на његову изјаву називајући их хајком против митрополита.

Они, такође, критикују српске политичаре Николу Селаковића, Зорану Михајловић, Марка Ђурића и Александра Вулина, наводећи и да питање Косова није београдско већ свесрпско.

ФOTO: Српскa Православнa Црквa

„Знамо и сведочимо да митрополитова, често пута и оштра реч, није упућена лично ни против кога него је искључиво изговорена за добро, за очување не само Косова и Метохије него и образа и угледа оних који доносе судбоносне одлуке у овом народу“, тврде у саопштењу архијерејски протопрезвитери у Митрополији црногорско-приморској, преноси Порталаналитика.ме.

Свештеници сматрају да медијска хајка показује да је „проблем много дубљи“ од једне митрополитове изјаве и да такве реакције може да произведе само „истина коју је митрополит Амфилохије рекао“.

У саопштењу наводе да их забрињава што су, како кажу, „челници Србије кренули да спроводе дукљанско-монтенегрински приступ Косову и Метохији“.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије саставио је апел за одбрану Косова и Метохије. Документ до којег је “Блиц” дошао личи на политички памфлет потпуно супротан унутрашњем дијалогу и политици о Косову за коју се залаже председник Александар Вучић.

Критикују што се „на овом примеру показује интенција да се косовско-метохијско питање искључиво представи и решава као „србијанско“, „београдскопашалучко, а не као свесрпско питање“.

Свештенство Митрополије црногорско-приморске сматра и да унутрашњи дијалог о Косову и Метохији није потребан и наводе да подржавају речи српског патријарха Иринеја да се никада не сме дати сагласност на отуђење Косова.

Огласио се и један од потписника Апела за одбрану Косова и Метохије професор Милош Ковић који је такође изразио протест због „срамног напада“ на митрополита Амфилохија, саопштено је из ДСС.

Двери су такође реаговале саопштењем у коме оцењују да председник Србије неће моћи да убеди СПЦ у исправност његове политике по питању Косова и Метохије.