Прочитај ми чланак

КАКО ЈЕ ПАТУЉАСТА ПОРОДИЦА ОВИЦ успела да преживи Аушвиц…

0

Само од 1939. до 1941. године по Немачкој и Аустрији нацисти су побили 70.273 људи, а међу њима и децу која нису била одговарајуће висине. Али, једна од најчувенијих прича о покољу над особама патуљастог раста је она о породици Овиц, 12 румунских Јевреја од којих је најмлађа била беба од 15 месеци.

У породици је њих седам било патуљастог раста, петоро просечног и сви редом били су двоструко осуђени на смрт, зато што су Јевреји и зато што су ниски. Били су путујући глумци и све су их послали у Аушвиц. Перла Овиц, рођена 1921, често је причала како су успели да преживе највећи логор смрти. „Спасена сам милошћу самог ђавола“, рекла је за „Гардијан“.

Њену породицу су нацисти послали према гасним коморама и натерали их да се скину.

– Био је скоро мрак и стајали смо гледајући оно што се чинило попут велике купаонице, чекајући да се нешто догоди. Одједном смо намирисали гас. Тешко смо дисали, неки су падали у несвест. Запомагали смо последњим дахом. Пролазили су минути, можда секунде, кад смо чули љутити глас „Где је моја породица патуљака“. Отворила су се врата и видели смо др Менгела. Наредио је да нас изнесу и оперу хладном водом како бисмо се опоравили – испричала је.

Породица патуљака била му је потребна за његове сулуде и окрутне медицинске експерименте. Неке је особе патуљастог раста, након што би дошли у логор, дао да их одмах убију, како би им потом тела пажљиво скували до распадања меса и одвајања од костију, а све то само зато како би он добио њихове нетакнуте костуре на проучавање.

Али породица Овиц су му били превише драгоцени јер су били родбински повезани и због тога су имали добар третман све док совјетска Црвена армија није ослободила Аушвиц, па тако и чудесно преживелу малу скупину.

Колико су их нацисти побили најбоље сведочи оно што се догодило при снимању филма „Чарли и фабрика чоколаде“, из 1971. године.

Прича је била одлична, јединствена. Схватили су да ће бити много јефтиње ако буду снимали у Минхену. Све је било спремно али је настао проблем. Требало им је око 100 ниских људи, а у целом Минхену нису могли да пронађу ни једну једину особу патуљастог раста. И никога у целој Немачкој ко је био кадар да глуми у филму.

Схватили су да су нацисти убили око 300.000 људи у Немачкој у само неколико година, те да су међу њима страдали више или мање сви које су измерили да су растом испод толико и толико законом прописаних центиметара висине.