Прочитај ми чланак

АВИОНИ НИСУ УНИШТЕНИ: Најновији снимци из руске базе Хмејмим у Сирији

0

Руска војна телевизија “Звезда” је, уз директно укључивање новинара из ваздушне базе Хмејмим, приказала вест о испоруци новогодишњих дарова сиријској деци.

Током јављања из базе се види руски бомбардер Су-24 бројем 29 на репом. Судећи по исечку, војни ваздухоплов је неоштећен и налази се на писти, спреман за тренутно дејство. Раније је објављено да је овај бомбардер оштећен у терористичком минобацачком нападу на базу 31. децембра (просинца) 2017.

О ваздухоплову с бројем 29 на репу и трупу је говорио аутор налога “МиГ41” (Майор и Генерал) на свом налогу на Телеграму.

„Снимљен је Су-24 руског ваздухопловства у Хмејмиму с бројем 29 на трупу, који је у чланку Комерсанта наводно уништен, а на фотографијама Сапонкова оштећен. Ваздухоплов је спреман за полетање”, стоји у објави.

У суботу, 6.01., је телевизија “Звезда” објавила вест да је у руску војну базу у Хмејмим испоручено 25 тона хуманитарне помоћи с потребним производима, лековима и даровима за децу за новогодишње благдане.

Хуманитарни терет је из ваздушне базе Хмејмим послан теретним ваздухопловом у Дамаск у пратњи једног бомбардера Су-24. Снимка приказује Су-24 с бројем 29 на трупу.

Раније су се у медијима појавиле информације да су током минобацачког напада на руску базу Хмејмим уништено седам војних ваздухоплова. Међутим, ову је информацију касније оповргнуло руско Министарство одбране.

 

“31. просинца 2017. с почетком мрака је руска база Хмејмим била изложена изненадном минобацачком гранатирању диверзантске групе милитаната. Вест Комерсанта о наводном уништењу седам руских војних ваздухоплова у ваздушној бази у Сирији је лажна. Руска ваздухопловна група у Сирији је борбено спремна и даље у целости обавља све задатке”, стоји у саопштењу руског Министарства одбране.

Након тога су се на интернету појавиле фотографије оштећених руских ваздухоплова, а фотографије је објавио војни дописник Роман Сапонков, који је навео да је оштећено шест ваздухоплова Су-24, један Су-35С, један Ан-72 и један Ан-30.

У недељу ујутро, 07.01., је руско ваздухопловство провело масовне ваздушне ударе у подручју планина Џабал Ал-Туркман у северној Латакији, одакле потиче “Друга обалска бригада Слободне сиријске војске”, група која је наводно спровела напад на базу Хмејмим. Руски ваздухоплови помажу сиријској војсци и у кампању у јужном Идлибу, где су се владине снаге приближиле на мање од 20 километара од базе Абу Духур.

Што се тиче руског бомбардера Су-24 с ознаком 29, на друштвеним мрежама једни тврде како је могуће да то није слика снимљена након напада 31. просинца, а други да је до 5. јануара, када је снимљен прилог у бази, ваздухоплов једноставно поправљен и да су замењени оштећени делови. Међутим, и једна и друга верзија оповргавају уништење ваздухоплова, који су у првој верзији изгорели у гранатирању.

[adrotate banner=“6″