ЧЕШКИ ДОКУМЕНТИ ИЗ 14. ВЕКА: Сви Словени су потекли од Срба племена најстаријег

13

Шта је то “Далимилова хроника“? То је веома важан документ за Чехе, јер је то први познати писани текст на чешком језику, негде у првој четвртини XИВ века. Текст је такође преведен на немачки и има много ре-издања у овом делу свету због велике популарности.

Укратко, овак текст нам даје хроношлу историју Словена, почевши од најстаријих времена и завршавајући са важним догађајима HIV века. Аутор нажалост не може да нам обезбеди изворе за своје тврдње, али претпоставља се да су неке од његових идеја базиране на старим хроникама написаним на латинском језику, које нису сачуване данас, као и неке усмене традиције словенских племена.

Оно што је упечатљиво у вези овог текста је да је на самом почетку, одмах након увода, аутор повезао порекло Словена са изградњом вавилонске куле! Као да то није довољно шокантно, он уопште не користи реч “Словени”, већ користи реч “Срби”! Зашто Срби, а не Словени? То је мистерија, али овај текст наводи да после Божије казне они Срби који су живели у Вавилону преселили су се у медитерански регион.

“Мези јинýми Србовé,

ту кдежто бyдлí Рековé,

подле море се усадили,

аж до Рíма се розминожили.”

(Међу осталима Србима,где бораве Грци,близу мора су се населилии до Рима су се проширили.)

Одмах после ових редова порекло словенских племена објашњава на следећи начин:

В србскéм јазyку јест земě,

јиеж Цхарвáтци јест јмě.

В теј земи биеше лецх,

јемуж јмě биеше Чецх

(У српском језику постоји земља,која се зове Хрватска,у тој земљи беше Пољаккоји се звао Чех.)

Дакле, ово постаје све више и више загонетка као што видимо. Да ли је то аутор покушао да направи хронологију словенских племена овде? Он је написао да је Чешка била пољски човек који је дошао из Хрватске која је била српска земља? Ни сами не знамо шта је мислио под тим.

Мишљења о овоме се разликују. Неки кажу да говори о балканским земљама, а за то постоје два разлога:

1. Овај део текста долази одмах након пасуса где повезује Србе са Медитераном.

2. У наставку текста наводи да је Чех требало да напусти Хрватску након што је убио човека, па се настанио у овој земљи. Да је Чех заиста желео да побегне, вероватно не би имало смисла да се само преселио у друго село.

Да ли постоје и други извори који повезују порекло Словена са Балканом? Да! Вероватно најпознатији од свих словенских средњевековних текстова, “Несторов летопис” који је написан у првом кварталу XИИ века, 200 година пре Далимилове хронике. нестор наводи да је порекло свих Словена са Балкана, одакле их је избацила римска војска.

Врло је занимљиво знати да је у средњем веку ово било широко раширено уверење да су сви Словени пореклом са Балкана и да су Срби били једно од најстаријих племена.

 • grebak grebić

  Читајте, боље рећи СТУДИРАЈТЕ, „Срби народ најстарији“, а може и све од Милојевића до данас, где се веома студиозно износе докази о Србима. Нажалост највећи део примитиваца одмахују руком на помен тих наших научника и ако они не износе своје личне ставове већ ставове и истраживања најеминентнијих светских научника.

 • Стефан Првовенчани

  Шта ћеш, кад смо најјача цивилизација.
  Амери и Руси могу само да љубоморишу и да врше агресије на Србију, али нас никад не могу уништити, Н-И-К-А-Д-А.

  • Негрутин

   Када су то Руси вршили агресију на Србију?
   То те Немањићи научили?

  • Стефан Првовенчани

   1999.

  • Командант I Тимочког батаљона

   Руси никада нису ни желели да нас униште, али како то да схвати један антисрбин попут тебе…

  • Стефан Првовенчани

   То смо видјели кад су подржали Бугарску крајем 19. вијека, и Аустроугарску на почетку 20. вијека током анексионе кризе :))

  • Командант I Тимочког батаљона

   Руси никада нису ни желели да нас униште, али како то да схвати један антисрбин попут тебе…

  • Стефан Првовенчани

   То смо видјели кад су подржали Бугарску крајем 19. вијека, и Аустроугарску на почетку 20. вијека током анексионе кризе :))““

  • Командант I Тимочког батаљона

   Руси никада нису ни желели да нас униште, али како то да схвати један антисрбин попут тебе…

  • Стефан Првовенчани

   То смо видјели кад су подржали Бугарску крајем 19. вијека, и Аустроугарску на почетку 20. вијека током анексионе кризе :))““…..

 • БилиПитон

  Нино Белов, први аријевски поход, градитељ Вавилона, први џиновски ловац, моћан пред господом. Нађен његов гроб у Ираку. Премештени остаци, оружје и златни накит у Америку, после Пустињске олује и убиства Садама Хусеина. Сербо Макеридов, други аријевски поход, истим путем као и први. У част Нина Беловог, Сербо Макеридов подигао град Ниниву у данашњем Ираку. И дан данас постоји, ко жели нека погледа карту Ирака. Е отуда се везује српско име за Вавилон а не словенско.