Прочитај ми чланак

ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ: Kосово је отето и окупирано али никада неће бити поклоњено

0

Русија нам пружа велику подршку по свим важним питањима. Сам Путин нам је рекао да оно што Србија буде заузела као став у вези са Косовом, Русија ће подржати и одржати, каже патријарх Иринеј за Српски телеграф у телефонском интервјуу који нам је дао непосредно пред Божић.

Како је протекао Ваш сусрет са Владимиром Путином и патријархом Кирилом у Москви?

– Било је изванредно. Организација руске цркве је изузетна и може служити за пример свакој другој. Отишли смо тамо на њихов позив и показали колико нам је важна међусобна сарадња. Имамо велику подршку руске цркве по питањима Косова и Метохије, а помажу нам и у рестаурацији Храма Светог Саве. Недавно сте осудили ријалити програме.

Може ли црква допринети томе да се они укину?

– То је ствар целог друштва. Морамо се запитати зашто би неко то гледао, шта је смисао таквих програма, ко то финансира. Чини се да кад у животу немамо ништа паметније да радимо и кад смо изгубљени у вртлогу погрешних вредности, онда тражимо садржаје какви су ријалити.

Шта се дешава са улогом породице и породичним вредностима у друштву?

– Породица је стуб сваког друштва. Треба да се окренемо најпре себи и оним моралним вредностима које су неопходне за сваку породицу. То су скромност, част, поштење… Кад праве вредности пронађемо у себи, моћи ћемо да се надамо и бољој будућности.

Мучи нас и проблем беле куге. Кажу да ће нас за 50 година бити миллион и по мање.

– Данас је свима приоритет да се материјално обезбеде. Материјални интерес постао је важнији од сваког другог. Некада се рађало по троје-четворо деце у породици, а данас се чека да се за то стекну материјални услови. Рађајте децу, не чекајте, јер док дочекате то материјално, можда ће за децу бити касно.

О посети папе

Патријарх Иринеј недавно је оценио да још није време да поглавар Римокатоличке цркве папа Фрања посети Србију.

-Што се тиче жеље римског епископа да посети Србију, то су добре жеље и ми их поздрављамо. То би било добро нашем народу с обзиром на односе с нашим најближим суседима Хрватима. Србији је стало да се ти односи поправе и посета папе сигурно томе много допринела. Али баш због тих односа историјских који су још увек свежи, сматрамо да томе још није прилика. Није време – навео је Иринеј у интервјуу ТВ Храм.

О Косову и Метохији

Патријарх Иринеј је у интервјуу телевизији Храм рекао и да врх државе, народ и Црква желе мир са свима.

-Може Косово да буде отето, да буде окупирано као што јесте данас, али Србија никада не може да каже ‘ми то поклањамо’, јер оно што се поклони заувек се изгуби, а оно што се отме на силу, на исти начин се и врати. Ми не можемо да замислимо Србију без Косова и Метохије. То је стара Србија, која је родила овај други део Србије. Народ који је свестан себе и своје историје и културе не може себи да дозволи да Пећка патријаршија, седиште српских патријарха и епископа, буде у некој другој држави – навео је патријарх.