НАЈБОЉИ СРПСКИ МИНИСТАР ФИНАНСИЈА: Ни краљу Петру није дао државне паре

7

Лазар Пачу је по образовању био лекар, али је у српској историји остао упамћен као велики махер за финансије

Неки ће рећи да је тврдичлуком ушао у легенду. Истинитије би било истаћи да је у ондашњој Србији у којој је било нормално да се приватно и државно мешају и често схватају као једно те исто, био први који је ставио тачку и свима, па и самом краљу Петру рекао – нема пара и не може!

Ако ћемо искрено, Лазу Пачуа би за министра и данас пожелела свака држава, а Србији баш ових дана нарочито недостаје један такав! Учио је да лечи људе, али је у српској историји остао много упамћенији као политичар и генијални министар финансија који је у чак три мандата „заврнуо“ државне славине и свима, од обичног службеника до краља, показао да нико не сме да завуче руку у буџетску кесу и узме кад и колико му затреба.

Неки ће рећи да је тврдичлуком ушао у легенду. Истинитије би било истаћи да је у ондашњој Србији у којој је било нормално да се приватно и државно мешају и често схватају као једно те исто, био први који је ставио тачку и свима, па и самом краљу Петру рекао – нема пара и не може!

Доктор који је „излечио“ српске финансије

Лазар Пачу је рођен у Чуругу у Бачкој 1. марта 1855. године у свештеничкој породици. Гимназију је завршио у Новом Саду и уписао студије медицине у Цириху. Управо ту је упознао људе за које ће га судбина везати до краја живота – будуће руководство Радикалне странке – Николу Пашића, Перу Тодоровића и Перу Велимировића.

Пачу је окончао студије медицине у Берлину и докторирао тезом о реуматским обољењима. У Београду је отворио лекарску ординацију и потпуно се посветио послу. Међутим, политика га је увек привлачила, па је учествовао у оснивању Народне радикалске странке 1881. године и постао члан главног одбора.

Када је радикална влада 1889. године национализовала монополе дувана и соли, Лазар Пачу је, право из ординације, постао управник државних монопола. Након тога био је и комесар Народне банке и директор Београдске задруге.

Након Мајског преврата и смене династија 1903. године радикална странка доводи Лазу Пачуа на место министра финансија и он ће ту остати у три периода – јануар 1904 – мај 1905, април 1906 – јануар 1908. и август 1912 – октобар 1915. године.

Шкртица без премца

Под управом Лазара Пачуа српски буџет је брзо растао. „Гос’н Лаза“, како су га звали Београђани, без компромиса је водио државну касу не попуштајући никоме и никада.

У време Балканских ратова, постигао је још један преседан – иако је држава била у рату, буџет не само да је био стабилан већ није забележио дефицит! Нешто слично се поновило и током Првог светског рата. Земља је била окупирана, држава разорена, а народ и влада у расејању, али је динар био и остао – стабилан!

Предлог Лазара Пачуа, да се вредности Народне банке, још пре аустроугарског ултиматума 1914. године, преселе на сигурно место, био је кључан и спасао је Србију од банкрота. Тако је, преко Крушевца и Солуна у Марсеј у Француској, где се налазило седиште Народне банке за време рата, склоњено злато у вредности од 57 милиона динара. То злато послужило је као гаранција за издавање новчаница током Првог светског рата. Омогућило је и Србима у избеглиштву да, уз одређену потврду, мењају динар за друге светске валуте.

И смрт му је ушла у легенду

Здрава економија, добра златна подлога и вера народа у сопствену валуту… све ово била је заслуга Лазара Пачуа. О њему су још за живота причане легенде и препричаване ситуације у којима се видела његова непоколебљивост и бескомпромисност. Чак се и смрт Лазе Пачуа препричавала као анегдота.

Наиме, Пачу је умро изненада 12. октобра 1915. у 60. години живота. Прича каже да се налазио у Врњцима када је чуо да је министар војни закључио зајам у Енглеској без његовог знања.
– Са нашом уставношћу је готово! – узвикнуо је Пачу, ухватио се за срце у умро.

Или, тако бар прича каже.

 • Lune

  Hm,hmm……kralj Petar je,sa jednim uciteljem,sa nesto novca,osnovao banku…!

 • моћни Ђоле Јанговић

  …“ Лазар Пачу је рођен у Чуругу у Бачкој 1. марта 1855. године у
  свештеничкој породици. Гимназију је завршио у Новом Саду и уписао
  студије медицине у Цириху. Управо ту је упознао људе за које ће га
  судбина везати до краја живота – будуће руководство Радикалне странке –
  Николу Пашића, Перу Тодоровића и Перу Велимировића.“

  У Цириху су честито руководство Радикалне странке Тома Диплома и Вучи Транџара упознали агенте УСАИД и њихов кофер са доларима за које ће их судбина везати до краја живота..:)))

 • ivan

  Pa i ovi sadašnji ministri na vlast su isti,oni ne daju-NARODU..strefiče ih srce.Silikon i sponzoruše,tu ne škrtare.

 • Бели Орао

  Улаз и излаз. Основа економије.

  • Негрутин

   Основа економије је новостворена вредност.
   Направиш, продаш, платиш порез и ставиш у буџет!!
   И онда буџет трошиш на корист народа и државе!

  • SlavenMilanov

   Samo u slučaju da se sve to ne dešava u kapitalističkoj „atmosferi“…

  • Бели Орао

   Слажем се. Производња то му дође улаз. Продаш – излаз. Разлика (профит) у џеп, порез – држави.
   Христос се роди!