Прочитај ми чланак

ВЕКОВИ ЗА ПОНОС: Прва штампана књига на српском језику и данас је ремек-дело

0

Немац Јохан Гутенберг је 1440. године дошао на идеју да излива појединачна слова из метала и да од слова саставља редове и странице. Конструисао је и дрвену пресу за машину помоћу које се отисак добијао притиском равне плоче преко листа папира. Године 1455. из ове машине изашлo je Свето писмо, прва штампана књига на свету. Само неколико деценија после и Срби су имали своје прво штампано дело!

Штампарија Црнојевића или Цетињска штампарија је једна од најстаријих ћириличких и словенских штампарија, а уједно и најстарија српска, односно јужнословенска штампарија, која је радила од 1493. до 1496. године на Цетињу, под управом јеромонаха Макарија и под покровитељством Ђурђа Црнојевића, владара Црне Горе.

На данашњи дан 1494. године из ове штампарије изашао је „Октоих првогласник“, прва штампана књига на српском језику и једна је од највише коришћених богослужних књига у Српској православној цркви.

Октоих је и сам по себи ремек-дело вредно дивљења. Димензија 254×186 мм, на 269 листова (538 страна), штампан је на папиру у две боје (црна и црвена), у стилу ренесансе. Украшен је иницијалима и заставицама, а на насловној страни има заставицу са укомпонованим грбом Црнојевића и иницијалом „П“.

У предговору Октоиха пише:

„Повељенијем господина Ђурђа Црнојевића, ја Христу раб свјештеник Макарије, рукодјелисах сије при васеосвјештеном митрополиту кир Вавили“.

Штампање и украшавање Октоиха првогласника извело је седам монаха под будним оком јеромонаха Макарија.

Октоих је штампан у релативно великом броју, од чега је до данас сачувано 105 примерака. То указује жељу издавача да књига буде дистрибуирана и у околне крајеве.

О томе колико је штампање овог дела било важно говори и овај податак – лист „Оногошт“ у броју 27. из 1899. године доноси писмо из Загреба у коме тадашњи премијер Велике Британије Вилијам Гледстон износи мишљење да су Срби имали штампарију пре Оксфорда и других сличних научних центара у Европи. Штампарија Црнојевића заправо је прва државна штампарија у свету.