Прочитај ми чланак

У ВУКОВАРУ СЛАВЕ БАДЊИ ДАН: У центру града се верницима деле гирице и топао чај

0

На овај начин се наставља прошле године започета пракса поделе посне хране у средишту Вуковара с намером да то прерасте у традицију

Поводом Бадњег дана и Божића за православне вернике, који те празнике обележавају по Јулијанском календару, у центру Вуковара је данас уприличена подела гирица и топлог чаја.

Гирице и чај организовало је Културно уметничко друштво „Слога“ и заменик вуковарског градоначелника из редова српске националне мањине Срђан Милаковић, који је суграђанима честитао Божић и пожелео да га проведу у благостању и љубави у кругу својих породица.

Уз традиционални поздрав „Мир Божји, Христос се роди“, Милаковић је истакао да се данас, на православни Божић, наставља прошле године започета пракса поделе посне хране у средишту Вуковара с намером да то прерасте у традицију.

– При том су сви грађани добродошли јер желимо да овај јавни простор у средишту Вуковара поприми облик мултикултуралности и мултиконфесионалности – додао је Милаковић.

Иначе, вечерас ће у двориштима три православне цркве у Вуковару као и две православне цркве у приградским насељима Сотин и Липовача након литургије бити запаљен бадњак.

Православни верници су рано јутрос у своје домове уносили бадњак (храстово дрво), а данас ће се, како налаже традиција и обичаји, окупљати око посне трпезе.