У ВУКОВАРУ СЛАВЕ БАДЊИ ДАН: У центру града се верницима деле гирице и топао чај

11

На овај начин се наставља прошле године започета пракса поделе посне хране у средишту Вуковара с намером да то прерасте у традицију

Поводом Бадњег дана и Божића за православне вернике, који те празнике обележавају по Јулијанском календару, у центру Вуковара је данас уприличена подела гирица и топлог чаја.

Гирице и чај организовало је Културно уметничко друштво „Слога“ и заменик вуковарског градоначелника из редова српске националне мањине Срђан Милаковић, који је суграђанима честитао Божић и пожелео да га проведу у благостању и љубави у кругу својих породица.

Уз традиционални поздрав „Мир Божји, Христос се роди“, Милаковић је истакао да се данас, на православни Божић, наставља прошле године започета пракса поделе посне хране у средишту Вуковара с намером да то прерасте у традицију.

– При том су сви грађани добродошли јер желимо да овај јавни простор у средишту Вуковара поприми облик мултикултуралности и мултиконфесионалности – додао је Милаковић.

Иначе, вечерас ће у двориштима три православне цркве у Вуковару као и две православне цркве у приградским насељима Сотин и Липовача након литургије бити запаљен бадњак.

Православни верници су рано јутрос у своје домове уносили бадњак (храстово дрво), а данас ће се, како налаже традиција и обичаји, окупљати око посне трпезе.

 • xyz

  МИР БОЖЈИ, ХРИСТОС СЕ РОДИ!
  Свим верницима који славе рођење Христово срећан Божић!!!

 • Херцеговина

  Браћа наша!

 • Jogi Ber

  Слава Богу, никад нећу да заборавим кад сам видео туру наше Српске деце из Вуковара како иду по Београду да разгледају….

  Толико су била мирна и тиха да сам одмах видео како нешто није у реду…

  После сам чуо да су из Вуковара, те сам сxватио да та деца живе у СТАЛНОМ СТРАХУ од мусавих кољача…..

  Нека им Господ буде у помоћи, ја ћу ићи да их браним ако (кад) пасији накот усрашки зарати….

  • Бели Орао

   Исти су такви и са КиМ. Смерни, стидљиви, кад старији причају гледају у земљу, али не од стида него од поштовања старијих.
   Нека си ми жив и здрав.

  • Сава Савановић

   Значи у Србији су најгори.Опет нека пропаганда,или шта је.Већи срби преко,културнији или не знам шта друго.Е па није тако,него супротно.

  • Radovan

   мир сава божић је..није тако мислио човек…сва српска деца поштују старије.

  • Сава Савановић

   Тако је у реду.Срећно Бадње вече.

  • Бели Орао

   Саво, КиМ је у Србији.
   Христос се роди!

  • Jogi Ber

   Јесте брате у праву си за децу са Космета,

   Свуда где се страда има васпитања, само ми је било и жао те деце, јер деца треба да буду раздрагана, да се играју и скачу, но њихово детињство није весело :(

   жив ми био Србендо, и свако добро!!!

  • Сава Савановић

   Браво Србине,твоји коментари разгаљују душу сваком Српском родољубу.

  • Jogi Ber

   хвала ти брате српски, пишем из овог српског срца!