Прочитај ми чланак

KУСТУРИЦА ПОСТИ ВЕЋ ГОДИНАМА И ПОРУЧУЈЕ: Пропашћемо ако се не вратимо вери и Богу

0

Емир Кустурица каже да пости већ годинама и да је полуиспоснички рецепт важан не само због здравља него и због идеје.

За Емира Кустурицу Божић је био и остао много више од обичног окупљања породице.

Иако редитељ већи део године није у Србији, радосни празник проводи са супругом Мајом, децом и унуком.

– Божић је дан кад је рођен онај који је променио свет, поправио га, ставио на нове темеље. Парадоксално је што о томе говоримо данас, када се паганизам враћа на велика врата. Антихришћанска антропологија је у великом замаху, она има за собом читаву ту информатичку револуцију, детронизацију Бога, коју Америка изводи кроз релативизацију улоге религије и кроз остваривање масонске контроле света – објашњава Куста свој поглед на симболику великог празника.

Бадњак с планине

У дрвени град на Мећавнику, у своју кућу у којој се уочи Божића окупља породица Кустурица, годинама већ на Бадњи дан доноси бадњаке са планине, горе високо са Шаргана, а онда их у Дрвенграду, пошто их свештеник освешта, заложи испред цркве. Тако ће бити и овог Бадњег дана.

Кустурица за божићни број Курира каже да му је веома важно што је његова породица на велики празник заједно и да, у време „када је све дехармонизовано, макар тај тренутак буде обележен хармонијом“.

– Раније, док је мој унук био млађи, много ми је било важно да он детињство и одрастање памти по Божићу, посебно по тој божићној ватри на коју су наложени бадњаци. Утолико је то паљење бадњака важно. Важно ми је било да мој унук буде ту, да гледа ту ватру, да та ватра гори увек, да се никада не гаси, да постаје део једне слике, једног живота – објашњава Кустурица и додаје:

Рокенрол и хришћанство

– На нашој планети је све више људи, а све мање оних који могу да преузму било какву одговорност на себе. А цивилизација се одувек држи на одговорности… Твитовање, Фејсбук, па то никога ни на шта не обавезује. Ово је време квантификације планете, а не квалитета. Утолико је религија важна, базна, утолико се религији, њеним идејама света, бар ја тако мислим, увек треба враћати. Посебно хришћанска цивилизација, без које не било ни рокенрола ни филма, ни свега онога што је двадесети век избацио заједно са локомотивом. Рокенрол није дошао ни из ислама, ни из будизма, он је стигао управо као једна фаза, додуше антихришћанска, али је дошао из хришћанства. Као и многе друге добре ствари.

Професор истиче да је лепо и узвишено што су циљеви хришћанства наслеђени из античке Грчке.

– Заправо, та три појма мене највише везују за божићне празнике. Интелектуално, али и емоционално. Посебно што ја већ годинама постим и што обично спојим два поста. Тај полуиспоснички рецепт важан је не само због здравља него и због идеје да си, кад ти се због дугог поста, одрицања, помало манта у глави, боље везан за те више сфере – каже славни режисер за божићни број Курира.

После паљења бадњака Куста и породица ће на посну вечеру, а ујутру ће, како већ обичаји налажу, радосно, заједно дочекати велики празник…