Прочитај ми чланак

РАДОСТ Отворено „Божићно сеоце“ код Храма Светог Саве

0

Манифестација "Божићно сеоце код Храма" у оквиру које је за посетиоце припремљен богат програм по први пут отворена је вечерас на платоу испред Храма Светог Саве у Београду, а трајаће до 28. јануара.

Манифестацију је отворио патријарх српски Иринеј, а присуствовали су генерални секретар председника Србије Никола Селаковић, председница Народне скупштине Маја Гојковић, градски менаџер Горан Весић, заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић, представници Српске православе цркве, председник општине Врачар Милан Недељковић, бројни грађани…

Отварајући манифестацију, патријарх српски Иринеј је поздравио све присутне, а посебно децу.

„Црква воли људе, воли децу и радује се сваком детету, рођеном и нерођеном, које ће наставити нашу богату и славну историју, велику хришћанску и светосавску културу, наследити превелико духовно наслеђе које су нам наши преци оставили и наставити у духу те велике и славне традиције наслеђа“, рекао је он и свима пожелео срећан предстојећи Божић.

Селаковић је рекао да је манифестација „Божићно сеоце код Храма“ једна од дивних, нових ствари којом је Београд оплемењен у претходне четири године.

„Умивен, освежен, град који се убрзано модернизује, град који посећује све више страних туриста, али и град у коме се људи који у њему живе осећају боље, пријатније, лагодније и у коме могу не само да се као у неким тешким временима једни другима јадају већ и да прославе дивне празнике који нам следе и да се поносе нечим што Београд има“, истакао је он.

Наводећи да од данас Београд има своје Божићно сеоце он је рекао да је пред почетак церемоније отварања манифестације, више од 900 малишана добило божићне пакетиће.

Весић је рекао да је после успешне Нове године, током које је Београд посетило 130.000 туриста, ове године по први пут прослава продужена на месец јануар.

„Веома смо задовољни што је ‘Божићно сеоце’ овако добро почело“, истакао је он и нагласио да је, пошто страни туристи полако одлазе из Београда, важно да имамо више догађаја који су више окренути Београђанима, како одраслима тако и деци.

На овај начин Град Београд показује да заједно са Српском православном црквом може да уради пуно добрих догађаја.

„Заједно са Српском православном црквом тренутно уређујемо плато испред цркве Светог Марка, а следеће године нас чека и уређење платоа испред Храма Светог Саве“, навео је Весић и подвукао да црква и држава заједнички уређују наше светиње.

Како је оценио, велики број грађана који су дошли на отварање манифестације „Божићно сеоце“ показује да ће та манифестација постати традиционална.

Младеновић је изразио уверење да ће „Божићно сеоце код Храма“ сигурно бити традиционална манифестација у Београду.

„У то смо уверени и овај велики број Београђана који се вечерас окупио на платоу испред Храма Светог Саве говори о томе да је било потребно да се пред Божић и све велике православне хришћанске празнике, управо на овом светом месту и за наш главни град и за целокупно српство организује ова манифестација, чији је садржај углавном намењен деци“, истакао је Младеновић.

Током манифестације посетиоци ће имати прилику да уживају у наступима дечјих и црквених хорова, да се провозају фијакером око храма, да у дрвеним кућицама пронађу различите рукотоворине, сувенире, украсе, традиционалне специјалитете и присуствују многим другим активностима.

Програм Божићно сеоце-3