Прочитај ми чланак

„НОВОСТИ“ ОТКРИВАЈУ: Шест месеци за одлуку о центру „Ниш“

0

Влада Србије ће најкасније до јуна решити статус руског особља

ПИТАЊЕ статуса запослених у Српско-руском хуманитарном центру у Нишу Влада би требало да реши најкасније до јуна, али у Немањиној 11 још не желе да говоре о томе у ком правцу ће ићи та шкакљива одлука.

Ову тему на дневни ред поново је вратио министар за иновације Ненад Поповић, чији је став да припадницима Центра треба доделити дипломатски статус. Он је прекјуче у интервјуу „Новостима“ запитао како грађанима да се објасни да НАТО војници, који су посејали бомбе по Србији, имају дипломатски статус, а да га немају руски хуманитарци који чисте Србију од тих бомби.

Он је први од министара јавно и без дипломатских рукавица изнео свој став о том питању које је трн у оку западним државама, у првом реду Америци, и које је већ месецима на талону њиховог геостратешког разрачунавања са Русијом.

Поводом Поповићеве иницијативе, вицепремијерка Зорана Михајловић поручује, за „Новости“, да најпре очекује мишљење председседнице Владе:

– За њу верујем да је најобавештенија и да ће уз добру процену моћи да нама, члановима Владе, на некој од седница представи став, што ће бити основа за доношење одлуке. Мислим да је једино важан интерес Србије, а не искоришћавање било које теме за поене друге врсте.

Михајловићева додаје и да се око хуманитарне базе у Нишу прави превелика тензија без реалне потребе, а да свакако дугујемо велику захвалност и руским хуманитарцима за помоћ током поплава и гашења пожара по Србији претходних година.

Намере да се тачка на статус запослених у Центру, основаном још 2012, стави прошле године омели су притисци са Запада. Председница Владе Ана Брнабић на самом почетку свог мандата, крајем јуна, најавила да ће Центар бити на листи приоритета нове владе, а њен став је и да одлука о овој теми неће зависити ни од САД ни од Русије, већ да ће то бити одлука Србије. Познат је и став шефа дипломатије Ивице Дачића да ово питање треба да се реши у складу са Бечком конвенцијом.

Ипак, решења још нема. И сигурно је да ће Београд добро одмеравати коју позицију да заузме. С једне стране су јавни притисци Вашингтона да се за петоро запослених не додели дипломатски статус. С друге стране, у Москви сматрају да је ово питање презрело и да Србија треба да испуни своју обавезу на основу међувладиног споразума.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже, за „Новости“, да су притисци са Запада вероватан разлог што је овај проблем још отворен:

– Председник Вучић вероватно покушава да избегне конфликт са западним силама. Са друге стране, Руси имају разумевања за позицију Београда и не желе да доведу Србију у незгодан положај. Због тога то питање није отворено ни приликом Вучићеве посете Москви. Мало је чудно, зато, да неки из Београда отварају то питање и као да хоће да буду већи Руси од Руса.

ОПРАВДАЛИ СМО ПОСТОЈАЊЕ У НИШКОМ Српско-руском центру, за „Новости“, кажу да је међудржавни споразум о условима боравка, привилегијама и имунитету њихових припадника политичко питање о којем одлучују владе Србије и Русије: – Бавимо се техничким питањима везаним за ванредне ситуације. За пет година рада, Центар је оправдао своје постојање и намену, која је искључиво у домену хуманитарног реаговања.

РЕКЛИ СУ О ЦЕНТРУ:

ЈЕНС СТОЛТЕНБЕРГ

Србија сама треба да реши хоће ли припадницима Центра дати дипломатски имунитет

ХОЈТ БРАЈАН ЈИ

Брине ме ако Србија да специјални статус особљу Центра, САД не разумеју зашто би особље требало да добије дипломатски имунитет

ВЛАДИМИР ПУЧКОВ

Центар се бави искључиво хуманитарним стварима

АЛЕКСАНДАР ЧЕПУРИН

Требало би да имају исти статус као административно-техничко особље у амбасадама