Прочитај ми чланак

У ХРВАТСКОЈ ИЗЛАЗИ прва сликовница о истополним породицама

0

Загреб -- Хрватска ће овог месеца добити прву сликовницу о истополним породицама.

Издавач је удружење Дугине породице које ће сликовницу донирати заинтересованим вртићима и школским библиотекама широм земље, преноси агенција Хина.

Хина додаје да је тим поводом удружење Вигиларе министарки науке и образовања Блаженки Дивјак упутило отворено писмо у којем оцењује да се ради о политичко-идеолошкој агенди и пита хоће ли дозволити улазак „спорне литературе“ у вртиће и школе.

Министарку питају и да ли је за хрватску децу добро да се у васпитно-образовним установама дистрибуира литература која нема одобрење стручних тела, да ли је примерено да удружења цивилног друштва самоиницијативно у вртиће и школе достављају литературу која би се онда потенцијално користила у настави и да ли ће директори моћи да одбију овакву донацију.

Из удружења Дугине породице Хини су одговорили да немају планова да самоиницијативно шаљу сликовницу „Моја дугина породица“, али да ће је радо послати свима који су заинтересовани.

„Већ смо добили упите родитеља, појединих васпитно-образовних радника и понеких установа и организација које желе свој примерак сликовнице и ; врло нам је драго што видимо да се препознаје вредност сликовнице у ширењу разумевања, толеранције, поштовања и укључивости“, рекао је координатор удружења Даниел Мартиновић.

Сликовница ће бити потпуно бесплатна, а дигитална верзија сликовнице биће доступна на интернет страници удружења.

Уз Мартиновића, као аутори концепта и текста радили су Маја Шкворц и Иво Шегота, док је аутор илустрација Борна Никола Жежељ.

„Овом сликовницом желимо да приближимо причу о дугиним породицама и различитостима у нашем друштву данас свима који то желе и да олакшамо родитељима разговор с децом о дугиним породицама“, казао је Мартиновић.

За сликовницу су, кажу, заинтересоване и друге чланице европске мреже дугиних породица па би убрзо требало да буде преведена на енглески, немачки, француски и италијански. Један дио средстава за сликовницу донирали су чланови удружења, а трошкове штампе и хонорара илустратора покрила је Амбасада Француске у Загребу.

Удружење планира да настави сличне пројекте у будућности, од сликовница за најмлађе, преко прича за мало старије узрасте, до приручника и материјала о дугиним породицама за стручно особље у школама и вртићима. „Наше породице тељи су реалност у данашњем друштву у Хрватској, и желимо да се наша прича чује, те да наша деца могу и на нашем језику читати о дугиним породицама“, истакао је Мартиновић.