Прочитај ми чланак

ПОПОВИЋ: Русима у Нишу дати дипломатски статус!

0

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић: Како објаснити људима да НАТО војници који су бацали бомбе на нас имају ту привилегију, а они не

ПРИПАДНИЦИМА Српско-руског центра у Нишу треба доделити дипломатски статус. Руски хуманитарци спасавали су животе наших људи у поплавама и пожарима. Очистили су више од четири милиона квадратних метара територије Србије од неексплодираних НАТО бомби. Како грађанима да објаснимо да НАТО војници, који су посејали те бомбе по Србији, имају дипломатски статус, а да руски хуманитарци, који чисте Србију од тих бомби, тај статус немају?

Овако у интервјуу за „Новости“, Ненад Поповић, министар за иновације и технолошки развој и лидер Српске народне партије, одговара на питање како би Влада требало да „преломи“ око нишког центра.

* Сматрате ли да је време да Влада напусти политику и „Русија и ЕУ“?

– Србија води мудру и једину могућу политику заштите наших националних интереса. Нема ситуације или-или, већ и-и. Треба да одржавамо најбоље могуће односе са Вашингтоном и Бриселом, и да истовремено негујемо наше пријатељство са Русијом и Кином. Само тако можемо да заштитимо наше интересе по питању Косова и Републике Српске.

* Шта Србија конкретно може очекивати од сарадње са Русијом?

– Односи са Русијом никада нису били бољи. Не треба ми ту ништа да измишљамо, треба само да гледамо шта раде велике земље са Русијом, попут Немачке, Италије, Швајцарске које су се максимално окренуле сарадњи не само са Русијом него са целим регионом Евроазије. Пре више од месец дана Путин је у Сочију примио 35 највећих привредника из Немачке и једногласно мишљење свих тих представника великих компанија је да су санкције Русији бесмислене и штетне.

 

ГРАД БУДУЋНОСТИ У БОРЧИ *

ДОКЛЕ се стигло са пројектом изградње кинеско-српског индустријског парка у Борчи, поред Пупиновог моста? – Воде се завршни преговори са кинеском страном и надам се да ћемо ове године започети градњу. Инвестиција је вредна чак 300 милиона евра. Парк ће се простирати на 320 хектара државне земље, планирано је да у њему ради око 1.000 компанија и да буде запослено више од 10.000 људи. То су „паметна“, високотехнолошка радна места за наше младе инжењере. Огромну корист имаће и грађани Земуна, Борче, Крњаче, Овче. Порашће цена њиховог земљишта и станова, изградиће се модерни стамбени комплекси. Читав тај део града постаће „Београд будућности“.

* Шта је по вама најважнији договор који је председник Вучић „донео у коферу“ из недавне званичне посете Москви?

– Показали смо да имамо подршку Русије и да ћемо на ту подршку моћи да рачунамо ако неко покуша да угрози наше интересе. Вучић и Путин имају велико међусобно поштовање и поверење.

* Како коментаришете то што је, због забринутости око ширења руског утицаја, амерички Конгрес наложио шефу Пентагона да припреми анализу безбедносне сарадње земаља Западног Балкана са Русијом?

– Наша сарадња са Русијом није тајна. Сарађујемо са Москвом јавно, као и све друге државе у свету. Када представљамо руске „мигове“, представљамо их са поносом, да цео свет види да су они сада део нашег наоружања. Набавка наоружања је начин да осигурамо безбедност наших грађана и да допринесемо миру и стабилности у региону. Поштујем Америку, и радим на томе да што више сарађујемо са овом земљом у обостраном интересу.

* Да ли је реалнија реконструкција Владе или ванредни парламентарни избори заједно са београдским?

– То ће бити договор између коалиционих партнера, а свакако је да ће одлучујућу реч имати Александар Вучић, као председник најјаче странке у коалицији.

* Хоћете ли на београдске изборе изаћи на листи СНС?

– О томе ћемо тек водити разговоре. Имамо стабилно бирачко тело у Београду. Било би добро да коалиција која ће сутра водити Београд буде иста она која тренутно води Владу. То је гарант наставка развоја главног града.

ИЗВОЗ ИТ СЕКТОРА 750 МИЛИОНА ЕВРА

* У 2018. за подршку иновацијама биће издвојено пет пута више новца него у 2017. У шта ће бити уложена та средства?

– Наставићемо да развијамо иновациону инфраструктуру и да јачамо иновациону, стартап и истраживачку заједницу. Желимо да заснивамо економију на иновацијама и знању, као Израел. Започињемо изградњу стартап центара на територији целе Србије и у рубним општинама Београда. Посебно ћемо развијати предузетништво код младих, али и жена. Према подацима НБС, извоз ИТ сектора износи више од 750 милиона евра и надмашио је извоз житарица. Овај сектор запошљава више од 40.000 људи, који остварују годишњи приход већи од четири милијарди евра. Циљ нам је да извоз ИТ сектора повећамо на 1,5 милијарди евра.