Прочитај ми чланак

КУПЦИ, ОПРЕЗ: Пажљиво бирајте робу – уваљују нам покварену рибу

0

У данима око Бадњег дана прода се око 300 тона свеже рибе, а рибарнице које не могу да испрате 40 пута већу тражњу него иначе често користе овај празник да нам увале неквалитетне, предуго замрзнуте, па чак и покварене производе.

Продавци на пијацама и у продавницама најчешће нам подмећу одмрзнутог вијетнамског сома пангазијуса уместо свеже и знатно скупље рибе лист. Увозници тврде да вијетнамски сом, уместо десет одсто ледене глазуре, често има два и по пута више, што значи да купац после одмрзавања добија много више воде него меса.

– 7 килограма рибе поједе просечан Србин

Рибар Милан Протић објашњава да бајату рибу прво открива непријатан мирис, али може да се препозна и по мутним и упалим очима и сувим шкргама.

– 21,4 килограма рибе поједе просечан житељ западне Европе

– Кожа свежих риба мора бити влажна, неоштећена и са металним сјајем. Крљушт мора да буде чврсто приљубљена уз тело, а свежа риба мора бити глатка тако да измиче из руку.

– Рибу увозимо из Тајланда, Аргентине, Норвешке, Кине, Вијетнама

Месо свежих риба је чврсто и када се притисне палцем брзо се врати у пређашње стање. Ако је месо мекано, слепљено уз кост и нееластично, немојте да купујете рибу. Такође, ако риба не стоји на леду, не купујте је – прича овај алас.

Како препознати квалитетну рибу

ПОЛА ЗАРАДЕ ЗА ПРОСЛАВУ БОЖИЋА

Обиље на празничном столу симбол је богатства током целе године, па и најштедљивији грађани Србије за време Божића троше без много размишљања. Пребранац, риба, рибља чорба и остали посни специјалитети красиће трпезу за Бадње вече, док ће божићни ручак неизбежно обухватити предјело, пите, печење, сарме, торте и сличне ђаконије.

– 30 фирми увози рибу у Србију

Да би се ова два дана обележила како доликује, незаобилазна је и чинија са сувим и језгровитим воћем, бадњак, пшеница, али и ситни поклончићи за укућане, што просечну породицу кошта готово половину плате, а и више уколико одлуче да окрену прасе или јагње на ражњу.

ЦЕНЕ

Ослић 350
Пангазијус 300
Скуша 350
Пастрмка 500
Шаран 650
Сом  900
Бранцин 1.100
Лосос 1.500
Лосос филет 1.700
Орада 1.200
Толстолобик 500
Прасетина 400
Јагњетина 620
Пасуљ 350
Слаткиши (дин. за кг)
Ораси 900
Суве кајсије  870
Суве шљиве 450
Суво грожђе 350
Суве смокве 600
Урме 500
Бундева 50