Прочитај ми чланак

ТРАМП И КИМ О РАТУ КАО О ШАЛИ: „Моје је веће, моћније и РАДИ!“

0

Након што је лидер Северне Кореје рекао да је његово дугме за лансирање нуклеарне бомбе "на његовом столу у свако доба", Доналд Трамп је интервенисао провокативним твитом да и он има дугме за нуклеарно наоружање "много веће и моћније од његовог", као и да "његово дугме ради".

Амерички председник је јуче на Твитеру написао: „Лидер Северне Кореје Ким Џонг Ун је саопштио да је „дугме за нуклеарно наоружање на његовом столу у свако доба“. Да ли би га неко из сиромашног и изгладњеног режима информисао да и ја имам дугме за нуклеарно наоружање, много веће и моћније од његовог, а и моје дугме ради“.

 

У свом новогодишњем обраћању у понедељак, који је преносила државна телевизија у Северној Кореји, Ким је упозорио САД да су нуклеарне снаге Северне Кореје сада комплетиране, додајући да је дугме нуклеарног лансирања увек лако доступно.

Он је рекао: „САД треба да знају да је дугме за нуклеарно оружје на мом столу. Ово није уцена већ стварност. Цела САД је у домету нашег нуклеарног наоружања. САД никада не могу да започну рат против мене и наше земље“.

Реакција из Пјонгјанга за сада нема, а аналитичар и експерт за Северну Кореју Горден Чанг, који се непосредно након Трамповог иступа појавио на ЦНН-у, уверен је да ће Кимов режим све ово дочекати с одушевљењем, с обзиром да им чињеница да председник САД севернокорејског лидера оваквим порукама заправо третира као равног себи, представља својеврсну победу.

Некадашњи заменик саветнице за националну сигурност бившег америчког председника Барака Обаме Бен Роудс на Твитеру је кратко прокоментарисао: – Добродошли у 2018. годину. Не постоји начин на који се ово крајње детињасто и опасно понашање може оправдати. Ово није кампања за предизборе у Републиканској странци.

Раније у уторак, Трамп је још твитовао како су кампања санкција и други притисци под вођством САД почели да имају „велики утицај на Северну Кореју“, позивајући се на недавно бекство најмање два севернокорејска војника преко тешко милитизиране границе у Јужну Кореју.

– Војници опасно много беже у Јужну Кореју. „Ракеташ“ сада жели да разговара са Јужном Корејом по први пут. Можда је то добра вест, можда није, видећемо – написао је амерички председник на свом Твитеру.