Прочитај ми чланак

ПРАЗНИЦИ ОПУСТОШИЛИ КУЋНИ БУЏЕТ: Како преживети јануар

0

После сезоне слава, новогодишње куповине и дочека стигао је јануар, месец у коме, по статистици, грађани највише дугују.

После сезоне слава, новогодишње куповине и дочека стигао је јануар, месец у коме, по статистици, грађани највише дугују.

pixabay.com

Један по један, празници полако пролазе, а иза њих остају дугови, рате кредита, празан новчаник и редовни рачуни и обавезе од којих ће неке у 2018. години бити увећане због већ најављених поскупљења. Банкарске статистике говоре да у јануару нагло расте број људи који прескачу уплату рате за кредит, а све то због тога што из године у годину за време празника трошимо више него што имамо.

Саша Ђоговић, економиста Института за тржишна истраживања, каже да ће за многе и фебруар бити проблематичан, јер ће им због јануарских аконтација тог месеца на рачуне стићи умањени износи.

– У ово доба године трошимо више него што имамо, што би се рекло – вире нам ноге испод ћебета. А онда дође промаја која доведе до назеба, а назеб су у овом случају дугови које после претпразничне грознице треба враћати и видети како преживети – каже Ђоговић.

САВЕТИ ЗА УШТЕДУ

Чекови

Током јануара сваки пети грађанин испише бар један чек за храну и потрепштине. Чекови су бескаматни, добија се по један на сваких 5.000 динара на рачуну, а њихово издавање кошта максимално 15-ак динара. Продавнице дају намирнице и на 210 дана, док техника може да се пазари и са кашњењем од годину дана.

Без аутомобила

Ако сте у новчаној кризи, паркирајте аутомобил током јануара и уместо њега користите јавни превоз или шетњу. Према рачуници возача, за месец дана вожње аутомобила потроши се око 10.000 динара на гориво, док су цене месечних карата од 1.000 до 3.200 динара.

Кеш-кредити најјефтинији

Кредити у динарима никад нису били јефтинији, а ни процедура за добијање није компликована. Пре него што се ухватите за кредитну картицу, добро размислите, јер камате на картице иду и до 30 одсто, док кеш-кредити могу да се нађу и по камати од осам одсто.

Пратите акције

Велики трговински ланци у сарадњи са произвођачима после празника нуде купцима производе по нижим, акцијским ценама. Обилажењем неколико оближњих продавница може доста да се уштеди, јер разлика у цени појединих производа иде и до 50 одсто. На снижењима се оствари око 20 одсто укупног промета.

Дозвољени минус најскупљи

Најбржи начин да се дође до новца је дозвољени минус, али је уједно и један од најскупљих, јер, у зависности од банке, годишње може да кошта и до 38 одсто. То значи да за минус од 50.000 годишње дајете 19.000 динара.

Понесите ручак на посао

Ношењем хране на посао штеди се минимум 300 динара дневно, које бисмо иначе оставили продавницама брзе хране и пекарама. То значи да за месец дана на овај начин може да се уштеди чак 7.500 динара.