НЕВЕРОВАТНА ПРИЧА: Браћа напустили Лос Анђелес да би гајили боровнице у Србији

15

Браћа Марко и Лука Максимовић заједно са оцем Чаславом у селу Божурња, надомак Тополе, успешно узгајају – боровнице. То можда не би ни било тако чудно да они пре тога нису живели у Лос Анђелесу.

Марко и Лука су се, иако рођени у САД, пре десетак година вратили у Србију, а истичу да је жеља њиховог оца била да одрастају као Срби. У селу Божурња, поред Тополе, одакле им је очева мајка, пре неколико година почели су да се баве самосталним пољопривредним бизнисом. На своју иницијативу, почели су да размишљају шта би могло најбоље да одјекне у Шумадији, познатој по шљивама и виноградима.

Дошли су на идеју да узгајају боровнице, којих у Србији није било у великим количинама. Кажу да је боровница воће миленијума и да може да се употребљава сушена, свежа, као и смрзнута. Схватили смо да посао са боровницама може много да нам донесе – каже Лука и додаје да из године у годину приходи расту 280 одсто.Марко и Лука кажу да су задовољни. Посао константно напредује, потражња расте, а они сматрају да су боровнице – будућност.

 

#blueberries #bluegold

A post shared by Braca_Maksimovic (@braca_maksimovic) on

Просечна цена боровнице је од 5 до 6 евра по килограму, а по хектару може да се има око 15 тона – каже Лука, додајући да годишњи трошкови не прелазе 15 одсто укупне бруто зараде. Ипак, кажу да су најсрећнији што су, упркос стереотипима да само на Западу може да се успе, своје циљеве остварили у Србији.

 

#blueberrybush #blueberries #winter

A post shared by Braca_Maksimovic (@braca_maksimovic) on

 • Бобан за Царевину Србију

  Једино што ће морати да доведу Рускиње да би се оженики, јер сумњам да ће оне наше пуњене тице што чезну за штиклама и минићима и радо зараде на леђима кад виде странца (изузетцима свака част), хтети да се удају и живе на селу. Па тамо мора да се раадиии…

  • Tony Iommi

   Ruskinje ili Albanke sa severa?

  • Бобан за Царевину Србију

   Ја албанку никада не бих оженио (теоретски). Прво већ сам ожењен а друго шта ја знам шта јој је у глави и како ће да ми васпитава децу. Треба после да ми синови буду ко хашим тачи или она звер харадинај… Нека хвала Рускиње су православке и вредне и добро васпитане. Са великим школама се удају на село и вредно раде. То су праве жене. Не кажем мора да има и наопаких, али не знам ни једног ко је Рускињу оженио па да се покајао.

  • Tony Iommi

   Ni ja ne volim rizik. Igram na sigurno. Ali, dobar deo ljudi zna da su ove sa severa srpskog porekla. Treba to imati u vidu…

  • Бобан за Царевину Србију

   Тачно је то, али ајде ти буди сигуран… овако скоро да нема промашаја. Колико је мени познато.

  • Tony Iommi

   I šta kažete, ovi što se poženili sa Ruskinjama svi zadovoljni? :)

  • Бобан за Царевину Србију

   Тако сам ја чуо. А у републици Српској у Херцеговини чујем да их има баш доста… У једном селу има их преко 30 и учиниле су да се цело село добро држи и да се људи на боље променили, помажу се и тако све најбоље. То сам читао још пре око годину дана

  • HRVACKI KRALJ KURTONIJE IV

   ŠTA ĆE TI GLUPA DECA??? OŽENIŠ ŠIPTARKE PA TI DECA ODMA IMAJU PAD IQ ZA BAR 20 POENA, DEGENČIĆI NE BI ZNALI NI DA OBERU BOROVNICE RECIMO :-)))

  • Tony Iommi

   Hahahahaahah

  • milovan

   Није поштено подцењивати Србкиње. Има и Србкиња итекако добрих, само их не треба тражити по КАФИЋИМА.

  • Бобан за Царевину Србију

   Има још како. И ја сам моју нашао овде, али сам је тражио 7 година и када сам скоро одустао ето ње, хвала Богу!

  • Сава Савановић

   Све су скоро дроље.

  • HRVACKI KRALJ KURTONIJE IV

   TO SI SKONTO PO SVOJOJ MATERI ?

 • Kodza Milos

  Лос Анђелес је ђубре од града,Топола је место из бајке за њега. Браво момци.

 • рашинац

  фалим те Боже! да нешто касветно напишете о људима који нешо раде,а не исључиво о старлетама!