Прочитај ми чланак

ЏАФАРИ ПРОГЛАСИО ПОБЕДУ Сваки покушај удара Америке и Израела на Иран завршиће …

0

Командант иранске Револуционарне гарде, "сива еминенција" Блиског истока - Мухамед Али Џафари - објавио је да је „смута-2017“ завршена поразом демонстраната.

Објављујем да је смута доживела крах. Број учесника протеста на целој територији Ирана није премашио 15.000, рекао је Џафари на једном од ретких његових обраћања путем телевизије.

Џафари је поновио кључну иранску оптужбу да иза демонстрација стоје Вашингтон, Тел Авив и Ријад, па посебно указао:

– САД, Израел и Саудијска Арабија наредили су Исламској држави да уђе у Иран ради извођења подривачких акција.

Џафари је додао и да су поразом у Сирији, терористи до те мере поражени, да једноставно и немају снаге да пређу иранску границу, а да највећи број ухапшених током демонстрација припада Муџахедин Калк организацији (МКО), која је заведена као терористичка група.

Он је подвукао да „непријатељ не може да запрети Исламској Републици Иран на пољу безбедности“ и да ће се сваки такав покушај завршити као и онај у ком су „ангажовали све своје снаге, не би ли остварили своје културне, економске и безбедносне претње“, мислећи на рат са Ираком 1980-1988.

Раније данас, одржани су и масовни контрамитинзи подршке властима широм Ирана. На снимку се јасно може видети велика разлика у масовности насилних демонстрација и ровладиних контрамитинга:

Како је пренела агенција Тасним, у граду Боруџерд, у провинцији Лурестан, данас је ухапшен држављанин једне од европских земаља и оптужен за подстрекавање и учешће у нередима.

Шта га може чекати?

Мохсен Резаи, стратешки саветник иранског духовног вође Али Хамнеија, поручио је Сједињених Државама да њихово мешање у унутрашње ствари Ирана „неће остати без одговора“.

– Америчке власти биће принуђене да се извињавају великом иранском народу за ово мешање у наше унутрашње ствари, рекао је Резаи.

Доналд Трамп обећао је раније Иранцима који протестују против сопствене власти да ће их подржати „кад буде време“. Он, ипак, није прецизирао када ће то бити, нити како ће им помоћи, али је нагласио да он осећа „велико уважавање према иранским грађанима који се боре против своје корумпиране владе“.

– Имаћете огромну подршку Сједињених Држава чим наступи тај тренутак, обећао је Трамп.

А тај тренутак, како сада стоје ствари, неће ни наступити.