НОВОГОДИШЊА УЦЕНА БРИСЕЛА: ЕУ тражи од Србије мање конзумирање руске салате

5

Европска унија затражила је од Србије да смањи конзумирање руске салате на годишњем нивоу, а посебно током новогодишњих празника.

Ову несвакидашњу вест преноси, ко други до сатирични портал Њуз нет.

© Sputnik/ Алексей Куденко

Познати „њузовци“ позивају се на документ који је из Брисела стигао у Београд, а у који су имали увид.

Како се наводи у документу, смањење конзумирања руске салате постаће услов на путу Србије ка ЕУ и разматраће се у оквиру поглавља 31 које има назив „Спољна, безбедносна и одбрамбена политика“.

„ЕУ изражава забринутост због утицај и окренутости грађана Србије ка руској салати, што је у супротности са спољном политиком коју ЕУ има према Русији. Удео конзумирања других салата, попут француске, немачке или мађарске, јесте на нивоу статистичке грешке, што отвара питање искрености Србије на путу евроинтеграција“, стоји у образложењу.

Када Србија већ није хтела да уведе санкције Русије, ЕУ захтева да макар уведе санкције руској салати, наводе из Брисела, пише „Њуз нет„“.

У Влади Србије за сада не желе да коментаришу нови захтев из Брисела, али како овај портал незванично сазнаје, већ се ради на стратегији.

„Две опције су у игри. Прва, да Србија води политику конзумирања неутралних салата, друга, да се води политика ’И ЕУ и руска салата“, кратко објашњава извор „Њуза“ и наводи да за сада у Влади не разматрају да руску салату ставе у преамбулу Устава.

 • рашинац

  то ви нато-фили конзумирајте,а ми серби ћемо и даље да једемо фину руску салату!па ви макар од муке цркли!

 • 50 pera

  Kada će već jednom da Brisel kaže šta hoće a šta neće od Srbije.Ovako, sve to liči na mrcvarenje bez nade da će prestati.Da li ta Evropa ne vidi svoje probleme već se bavi time ko je na Balkanu važniji a ko manje važan. Ako ta Evropa neće da prihvati Rusiju za partnera, mora će da je trpi kao suseda.

 • SASA

  Bas su me podsetili treba da narucim rusku salatu za praznik

 • HRVACKI KRALJ KURTONIJE IV

  NAJVEĆA FORA MI JE BILA KAD SU PRED ULAZAK U EU HRVACKI BOTOVI OCRNJIVALI RUSIJU SA PRIČAMA KAKO SU RUSI SIROMAŠNI I NI NE ZNAJU ŠTA JE MAJONEZA A RUSKA SALATA JE IMA KAO OBAVEZNI SADRŽAJ A I ČINJENICA JE DA SU UPRAVO RUSI NAJVEĆI SVETSKI POTROŠAČI MAJONEZE, A ONDA DA SU RUSI SIROMAŠNI I DA NIGDE NE PUTUJU, DA BI IZ GODINE U GODINU BILI NA 1.ILI2.MESTU, ISPRED ILI IZA NEMACA NA SVETU, DA SU TEHNOLOŠKI ZAOSTALI JER NI U SSSR NISU IMALI PC (IZMIŠLJEN JE POČETKOM 90-IH) I HRPA TAKVIH NEBULOZA.

  SADA TI ISTI BOTUJU NA NAŠIM PORTALIMA ALI SU MALO SOFISTICIRANIJI JER ZNAJU DA MNOGO VIŠE ZNAMO O RUSIMA NEGO GLUPI HRVATI. MADA, SAMO NJIHOVO NASTOJANJE DA UTIČU NA NAŠE JAVNO MIŠLJENJE JE NEBULOZA.

 • Бобан за Царевину Србију

  Све док не почну да траже да конзумирамо дерпе салату добро је… Мада за сваки случај да ми њих и пре тога скинемо са грбаче.
  Радимо на томе да се повезујемо са православним организацијама из нама блискијих земаља, а не са оним пропалим (морално и у сваком другом погледу) латинским и англосаксонским западом.