Прочитај ми чланак

ГУВЕРЕНКА ЈОРГОВАНКА: Имам с ким и имам за кога!

0

На измаку године коју обележавају ниска инфлација, стабилан курс и добре оцене међународних финансијских институција, гувернерка Народне банке Србије (НБС) Јоргованка Табаковић у интервјуу за „Ало!“ поручује да „треба имати храброст за одмереност“, али истиче да су резултати постигнути искључиво радом надлежних, а не, како кажу зли језици, сплетом срећних околности.

Снаге, сматра, треба имати и да останеш свој, и да истрајеш, и кад те оспоравају, и кад ти аплаудирају, и кад те прећуткују.

– Кад си јак, не могу ти ништа сви они који те виде већим и бољим него што јеси. Свако од нас различито реагује на изазове, али углавном се своди на страх, неталасање, незамерање или на храброст да мењамо. И у свему је потребна мера. Храброст да мењамо мора бити ограничена свешћу да не можемо да срушимо све затечено, јер живот не може да стане, јер није лоше све затечено. Али човек мора да разликује континуитет и инерцију, немењање. Не смете дозволити да вас воде околности и невидљиве процедуре „одувек смо тако радили“. Најбољи путоказ за добре одлуке су одговори на вечна питања: ко је тражио неку измену, ко је наручио и са којим циљем… коме доносе корист, на чију штету су.

Јесу ли кретања на светском нивоу утицала и на повољне прилике за смањење инфлације и стабилан курс код нас?

– Углавном се успеси умањују срећним околностима, називају случајним и лаким. А ја сматрам да је кључ сваког успеха континуитет, сталност у раду. Као што историја бележи само народе који имају историјски континуитет, тако само сталност, истрајавање у раду доноси успех и развој. Не можете да заблистате у нечему, а онда – празнина. Људи имају потребу да верују у једнократна универзална решења. А постоје и људи који сматрају да шта год они продају, то је апсолутна истина. А једино рад, лични и тимски, као и отвореност за нове идеје и свест о целини чији сте део, воде ка резултатима.

Значи, нема потребе да објашњавате како су резултати тачно постигнути?

– Кад имате резултат, није нужно да описујете поступак и процес. То је најбољи доказ да постоји прави однос између оног што знате и оног што чините, да разумете шири план. Не убеђујем, не доказујем онима који желе да умање резултат. Боје постоје, иако сте далтониста или се претварате да сте.

Да ли резултати квалификују неког за останак на функцији или за одлазак на другу позицију – алудирамо на нови мандат на челу НБС-а?

– А можда и важније од тога јесте да ли је човек поставио све темеље који ће постигнуто очувати. Знамо да не постоје незаменљиви, да не постоје коначно завршени послови, али да постоје послови који не могу да постану рутина. Неки људи изгубе ентузијазам, осете умор… Нисам од тих. А и спремно дочекујем све изазове. Имам са ким и имам за кога – у пословном, али и у личном смислу.

Иако добар део домаћих стручњака очекује да 2018. буде још боља од године коју испраћамо, постоје и најаве нове светске кризе. Треба ли да страхујемо?

– Година 1929. поновила се 1973. И од тада друштво не успева да изађе на крај са непрекидним ланцем незапослености, дуга и инфлације, уз пожељен раст. Од тада смо све даље и даље у хладном, збуњујућем мору. Они који се налазе изван воде, они који су у позицији саветника без одговорности, они који нас храбре, а ограђени су од стварности, испуњени осећајем сопствене важности, али не и одговорности. И то није само код нас, то је опште стање. Корисно знање усмерено на ефикасност – једино је правило вредно поштовања којег се придржавам.
Финасије су убојито оружје

Из вашег угла, колико је данас изазовно бавити се финансијама?

– Грчки пример је најбоља илустрација колико су финансије постале убојито оружје и колико је Србија данас с Александром Вучићем, тада на месту премијера, другачија – разборитија у доношењу одлука! А те одлуке су довеле до политичке и финансијске стабилности које су предуслов за све друго. Дипломатија не сме бити привилегија друге стране. Мора бити и твој штит и твој мач. Иако знаш да су истина и правда на твојој страни. Није довољно имати ни народ уз себе, ни победу на изборима, ни историју и филозофију и мудрост у коренима. Мораш наћи начин да се избориш у време кад је дипломатија покриће за снагу и рафинирану суровост.

Понос и амбиције

Шта је, у том смислу, сигуран пут за неуспех?

– У паукову мрежу хватају се муве и мушице. Дипломатска необученост или недостатак тог природног дара у борби једног против тројице гарантује неуспех. А уз жељу да се допаднеш демагогијом, поред неуспеха загарантовано ти је и понижење. Посебно кад схвате да ти је понос важнији од резултата. А да су ти амбиције у нескладу с могућностима. То је био грчки Рамбује. Са истим последицама. Само је то мање очигледно јер је у економији дефиниција суверенитета одавно измењена. А финансије су данас убојитије оружје од било ког другог. Зар није довољно добар доказ то што грчке банке морају да напусте атрактивно банкарско тржиште Србије?Понос и амбиције