Прочитај ми чланак

ПЕРНАР ШОКИРАО: Учланио сам се у ХДЗ да бих крао, католичанство је религија лопова

0

Саборски посланик из покрета "Живи зид", Иван Пернар, на Фејсбуку је поделио објаву у којој је говорио о католичанству, али је између осталог, појаснио и зашто се учланио у ХДЗ.

Преносимо вам део његове објаве:

„Већина људи која у медијима говори против католичке цркве чини то зато јер су одбацили веру у духовни свет. Међутим, постоји цео низ људи који су то учинили иако су остали верници. Ја сам један од њих и ово је моја прича.

Фото: Фејсбук

Цео живот сам мислио да је коначни смисао живота у овом свету – материјализам, похлепа и новац. То су биле ствари које су ме занимале, то је био и разлог зашто сам се учланио у ХДЗ (да би покрао друге и да би мени било добро). Међутим, у срцу ми је цело време била празнина.

Али, морам вас вратити на почетак, 1995. година, рат је, сплетом околности с 10 година завршавам у стану у Сплиту и боравим пар дана с неким људима, човек у том стану је добар према мени и ја га питам шта ради. Каже да је свештеник, али не у католичкој него некој протестантској цркви. Питао сам га зашто не у католичкој, он ми каже: премали си да би разумео, кад одрастеш схватићеш. То питање ће ми се поново поставити тек 9 година касније.

Колега ме је питао: “Знаш ти да католичка црква не подучава оно што Библија говори?”. Одговорио сам му да не знам ништа о томе.

То је био почетак мог пута ван католичке цркве, али за мене најупечатљивији разговор био је с једним католичким свештеником. На питање треба ли живети по 10 Божјих заповести из Библије или из катехизма, рекао је да су исте, на то сам му рекао да нису исте и да говоре неке друге ствари. На то је рекао: „Треба живети по онима из катехизма'“.

„Углавном, да вам не дужим, пуно тога од чистилишта и плаћања миса за мртве, до забране женидбе свештеницима – једноставно не постоји у Библији, то је међу осталим објаснио и Мартин Лутер у својих 95 теза.

Питао сам се одакле право Папи да заједно са свештеницима мења наук који нам је оставио Исус и дошао до закључка да једноставно не желим више бити део те религије. Из тог разлога немам страх од католичке цркве и њених свештеника, међутим, онај део везан за моје обраћење, а који је битан за вас је следећи.

Читајући Библију схватио сам да није могуће красти и бити непоштен, а живети у вечности с Исусом. То је био кључан разлог зашто сам изашао из ХДЗ-а и одбацио тај ментални склоп.

Оно што ме највише изненађује је то што моје бивше колеге из ХДЗ-а и дан-данас размишљају као ја, некад верујући, да ће се спасити и бити с Исусом у вечности иако су на земљи газили све његове принципе и заповести.

Католичка црква је идеална религија за њих јер их уверава да је то могуће. Можеш бити лопов и бити спасен. И не само да их уверавају у то, већ и друге људе позивају да гласују за њих“, поручио је Пернар на свом профилу.