Прочитај ми чланак

КОРИСНИ САВЕТИ: Како да не банкротирате због дочека Нове године?

0

Да се после празничне хибернације не би хватали за главу и плакали над својом тужном судбином што је цела плата спискана на пиће, журке и гардеробу, ево неколико начина да се у “најлуђој” ноћи лепо проведете, а да вас џеп не сврби много.

Све је почело још у новембру. Окитили су град, са сваког ћошка нападају шарени излози, на све стране ушећерене јабуке, вуна… Празнична атмосфера која те напросто тера да трошиш паре!

Многи се опредељују да ту фамозну Нову годину дочекају у кругу најдражих, други на неком ултра мега фенси месту, спискају сву лову, па куд пукло да пукло! Надувана празнична еуфорија је за све крива!

Зато, не дозволите да еуфорија надвалада разум, већ трезвено размилите, да ли “најлуђа” ноћ заиста заслужује да пукнете хрпу кеша, а после гладујете?

Та једна ноћ прође (реално, иста као и свака друга, само што због ове малтене банкротираш), постанеш свестан да су празници званично готови, а кад видиш свој рачун у банци – ШОК! Да да, та сића која ти је остала је цео износ с којим ће морати да прегураш јануар. 31 дан!

Да се после празничне хибернације не бисте хватали за главу и плакали над својом тужном судбином, што је цела плата спискана на пиће, журке и гардеробу, ево неколико начина да се у “најлуђој” ноћи лепо проведете, а да вас џеп не сврби много.

Провод у кућној варијанти

Неписано правило је да су кућне журке са људима који су вам истински блиски, оне на којима је добар провод загарантован. Дакле, уместо да пола плате издвојите за стајање у неком клубу и чашу вина коју ће вероватно точити из тетрапака, организујте се са најближим пријатељима, поделите трошкове и дочекајте Нову насмејани и са подебљим новчаником.

Тезгарење

Ко каже да за дочек увек морају да се потроше паре? Ако сте иоле размислили о претходним и схватили да је та ноћ као и свака друга, и да, веровали или не, после ње постоји сутра, зашто за дочек не бисте зарадили новац уместо да га потрошите?

Клуб или кафић у који идете и током “обичних” дана у току године, може бити новогодишња шљака. Осим што ћете зарадити парице, увек можете да наговорите друштво да дође баш на то место. И једним ударцем две муве! У сусрет Новој години идете са драгим људима, а притом сте и зарадили! Након дочека новчаник неће бити пусто место, већ разнобојно, пуно живота.

Пуне торбе хране

Већина има ту манију да пред празнике трипује Џејми Оливера, па изводи вратоломије у кухињи, а на крају главни оброк буде у киоску брзе хране испред зграде. Уместо да пола плате спискате на разне намирнице и спремање празничне вечере (нешто ће сигурно пићи по злу), спакујте се и правац код својих на ручак. Нема мајке која ће пустити дете да оде без торбе пуне печења, сарми и зимнице, сложићете се. Пун трбух, пун фрижидер, а у новчанику сунце…

Мозак на испашу

Ово је можда и најважније. Једноставно – не оптерећујте се. Радујте се слободним данима, не очекујете превише, јер самим тим неће бити ни потребе да потрошите брдо пара.

Жене – не излазите из куће често, јер ћете све потрошити на шопинг. Излози и “попусти” су ту да би вас ојадили.

Мушкаци – не излазите ни ви превише, јер у супротном, завршићете у кафани с другарима и остати декинтирани.

Тешка су ова економска размишљања, знамо. Не морате да нам верујете, нити да се сложите са нама. Али размислите. “Празник” вам празни новчаник. Логично, зар не?

Срећна нова!