Прочитај ми чланак

ИСТО КАО и СРПСКИ: Шиптарски политичари са Косова држе новац у западним банкама

0

Раде и послују у јужној српској покрајини Косову и Метохији, док се њихов новац чува у различитим европским земљама или чак још даље.

Они су посланици окупаторско шиптарске Скупштине Космета, али има и других високих званичника институција који свој новац не чувају на Космету, него га држе у банкама Америке, Швајцарске, Норвешке, Енглеске, Аустралије, итд. 

Вјоса Османи, посланик Демократског савеза Космета (ЛДК) у окупаторске Скупштине Космета, у формулару декларације о имовини у Агенцији за борби против корупције је пријавила да сем средстава које има на рачунима у банкама на Космету, има позамашну суму средстава и у банкама у Аустралији, пише Зëри.инфо. Такође, у тој држави Османи је изјавила да посједује и некретнине. Она је изјавила да је у „Commonweth Bank of Australia-CBA “ депоновала 39.769,86 еура. Такође у овој банци је пријавила да је депоновала и 1.800 еура штедње њене дјеце.

Новац депонован у иностраним банкама посједује и актуелни посланик покрета Самоопредељење Сами Куртеши, који је, прије него што је дошао на ову позицију био Народни адвокат. Куртеши је у формуралу Агенције изјавио да је у банци „Пост, Депозито Швајцарска“ депоновао 15 хиљада еура.

Такође, новац депонован у иностраним банкама је у формулару Агенције пријавио и независни посланик у Скупштини Космета, Кораб Сејдиу. Он је током предизборне кампање био на листи као кандидат Алијансе за Ново Космето, али након уласка АКР-а у Владу остао је као независни посланик у Скупштини Космета. Сејдиу је у формулару Агенције пријавио да је у „Ценурy Савис БанКи“ у Сједињеним Државама депоновао више од 90.000 долара. Сејдиу је такође депоновао новчана средства и на седам рачуна у двије комерцијалне банке које послују у нашој земљи.

Депонован новац у Швајцарској има још један посланик покрета Ветевендосје, Фатон Топали. Он је у формулама Агенције пријавио да на 4 различита рачуна у швајцарским банкама има више од 40 хиљада, без навођења да ли се ради о новцу у еурима или швајцарској девизи.

Значајан износ средстава од 85 хиљада еура ван земље је депоновао још један посланик покрета Ветевендосје, Албин Курти. Он је у формулару Агенције изјавио да је новац депонован у „ДНБ Банк“ у Ослу, Норвешка. У иностранству депонован новац има и Виолета Арифи-Красничи, директорка Фонда за осигурање депозита на Космету. Она је изјавила да је у неколико банака у Великој Британији депоновала више од 12.000 фунти. Ван Косметадепонован новац има и Адриан Зали, директор Косметског пензионог штедног осигурања. Он је у формулама Агенције изјавио да у „Чејс Банк“ у Америци има 16.074, без навођења да ли се ради о еуру или доларима. Такође, Вëрсхим Хатипи, замјеник директора Косметске пензионе штедње, изјавио је да у „Нетвесту“ у Великој Британији има 1.300,00 еура и 11.700 еуро хартија од вриједности.