Прочитај ми чланак

БУДУЋНОСТ СТИЖЕ: Воз који иде 1000км/ч стиже у Београд

0

Прошло је неколико године од када је Илон Муск представио Хyперлооп, супер-брзи воз који ће се кретати кроз вакуумске цеви брзинама преко 1000 км/х.

Тестови су увелико у току, а како стоје ствари једна од станица овог воза ће бити управо у Београду.

Foto: Screenshot

Како је Муск замисио да пројекат буде у опен соурце стилу (стављајући идеју испред зараде), многи су се укључили у пројекат, а међу њима и Виргин Рицхарда Брансона. И док је метро у Београду још увек на нивоу теорије, изгледа је Хyперлооп линија супер-воза много ближа реалности. Станица у нашем главном граду била би чвориште за друге делове света, што би сигурно био и велики плус за туризам.

Тренутно је у плану да се направе три линије у наредних пет година, са планом да се линије прошире на све континенте. Мрежа је инспирисана пројектом светског метроа који је 2003. године осмислио Марк Овенден. Идеја је да подземне линије иду испод мора где ће моћи да развију максималне брзине од максималних 1126 км/х колико се претпоставља да је могуће постићи. Уколико би се остварио овај пројекат, планета би била глобално повезана линијама воза који би био ефикаснији и јефтинији од авионских линија.

Foto: Screenshot

За сада је Хyперлооп пројекат у фази тестирања ради достизања жељених брзина. За сада је најдаље отишао Хyперлооп Оне компаније Виргин. За сада су постигнуте брзине од 387 км/х са тенденцијом раста, али је то још увек далеко од достизања жељених брзина. Наравно, проћи ће још година док хyперлооп воз не уђе у комерцијалну употребу.

Ипак, сама чињеница да је овај пројекат озбиљно схваћен како од стране инвеститора, тако и државника широм планете, значи да можемо да се надамо доласку светског метроа у Србију. На овај начин би из Београда до Беча стизали за 37 минута.