Прочитај ми чланак

БОГДАН БОГДАНОВИЋ је управо објаснио Американцима шта заправо значи кошарка

0

После утакмице у којој је Сакраменто захваљујући Богдану Богдановићу и ветерану Винсу Картеру славио над вицешампионом Кливлендом, новинари су били одушевљени партијом српског кошаркаша, али осврнули су се и на игру 24-годишњака Вилија Колија-Стајна, у ком је Владе Дивац пред драфт видео потенцијално новог себе.

Учинци су му били далеко од очекиваних за неког ко је тако високо био позициониран на НБА драфту – само седам поена по мечу у првој сезони, скромних 8,1 у другој. Сада, међутим, откако је Богдан Богдановић у екипи Сакрамента, Вили бриљира. У последњих пет утакмица даје 15,6 поена по наступу, уз 8,4 скока и 2,3 асистенције, а шутира са 55,7% успешности.

Фото: ФИБА/Кошаркашки савез Србије!

Богдан је објаснио зашто је то тако научивши Американце важној кошаркашкој лекцији.

– Вили и ја причамо баш много. Знате, овде вам сви кажу ‘Буди агресиван!’, али мислим да користе ту реч на погрешан начин. Они мисле да то значи ‘Аха, добио сам лопту, сад је моје време!’. Не – почео је српски репрезентативац да појашњава.

Управо је то „не“, као опозиција опште прихваћеном ставу у САД о теми „кошаркашке агресивности“, изазвало посебно пажњу. Богдан је појаснио да никада није била поента у себичлуку. Већ кошаркашкој мудрости.

– Не, заиста не треба да кошарку схватате као ‘буди агресиван… чим си добио лопту, сад је на теби и само на теби да заблисташ’. Све што, заправо, треба да урадите је – да препознате дешавања на терену. Вилију је само био потребан неко попут мене, да му помогне мало. Када кажем ‘попут мене’, то је зато што сам имао исти проблем када сам први пут заиграо у Европи. Њему, конкретно, кажем ‘Ти си висок момак, а невероватно си атлетски способан. Само играј једноставно. Само ‘читај’ шта се дешава на терену. Ако имаш предност у односу на оног ко те чува, ако је уз тебе неки нижи или слабији играч, викни ми и брзо ћу те пронаћи. Не требају ти неки луди потези, стварно… Можда само ако истиче време. Буди стрпљив’. Тако ће бити ефективнији. И, колико ја могу да видим, он је за сада показао само десет, 20 одсто свог потенцијала – рекао је наш репрезентативац.