Прочитај ми чланак

САМО У СРБИЈИ: Отказ мртвом раднику, јер није дошао на посао

0

Радник О. Т. из Ужица, који је двадесетак година радио у приватном предузећу "Путеви Ужице" и који се, највероватније, утопио летос у близини руског града Сочија, где га је та фирма упутила на градилиште, а чији посмртни остаци још увек нису пронађени, добио је отказ у тој фирми.

У решењу, које је 16. новембра ове године потписао генерални директор Леко Корићанац, наведено је да се са наведеним радником раскида радни однос због његовог „неоправданог одсуства са радног места“. Њега је 22. јуна ове године, ради обављања послова бравара, та фирма упутила на градилиште у руски град Сочи, на обали Црног мора.

– На основу извештаја служби из Русије, именовани је 30. јула 2017. године (слободни дан) напустио просторије становања и у поподневним сатима, по изјави радника Д. Л. заједно су отишли на купање у место Галавинка, 20 километара од града Сочија“, наведено је у решењу о отказу.

– С обзиром на то да до 16. новембра 2017. године послодавац нема никакве званичне информације о његовом оправдању изостанка с посла од 31. јула 2017. године, када је требало да буде на послу, изузев непотврђених информација да је исти настрадао у мору 30. јула ове године, стекли су се услови да се именованом откаже уговор о раду, због неоправданог одсуства са рада за наведени период од 31. јула до 16. новембра 2017. године, дословно пише у решењу, које је достављено породици настрадалог радника, уз правну поуку да се против тог решења може поднети тужба надлежном суду у року од 60 дана.

Радници у ужичким „Путевима“ су шокирани поступком пословодства и наводе да фирма није ништа учинила да помогне породици настрадалог колеге.

– То је несхватљив и срамотан однос фирме према раднику који је толико година радио у фирми. Мртвом човеку су дали отказ. Не могу да верујем да су то урадили и то од вас први пут чијем. Он се највероватније утопио и, без обзира на то што његово тело руска полиција још увек није пронашла и што вероватно постоје процедуре након којих би могли да га прогласе мртвим, то је катастрофалан однос пословодства према породици нашег колеге. У питању су троје малолетне деце и супруга која је незапослена, казао је за Данас Бобан Ћалдовић, председник Независног синдиката у том предузећу.

Он је додао да су се радници организовали и од плата одвајали новац за помоћ породици, али не због тога што је њихов колега отпуштен с посла, јер то нису знали, већ зато што су сазнали да се он највероватније утопио. С друге стране, како сведочи, фирма није помогла нити је показала вољу да помогне породици.

– Било би нормално да је фирма помогла породицу нашег радника коју је задесила таква трагедија. Он је у „Путевима“ радио двадесетак година. Познавао сам га веома добро и био је добар радник и добар човек. Био је бравар и често је одлазио на терен, па и у Русију. Како ли је његовој породици? Као да ни дана није радио у фирми, оценио је Ћалдовић и навео да су се радници договорили да им се шест месеци одбија део новца од плата и да се уплаћује на рачун за помоћ породици.

– Стање у фирми је веома тешко, јер се не води рачуна о људима. Синдикат се бори колико може, али не може баш много, јер мало новца имамо од чланарине, а има много радника који су болесни и којима је из других разлога потребна помоћ, рекао је наш саговорник и додао да ће покушати да разговара са пословодством како би се породица настрадалог радника дуготрајно финансијски збринула.

– Имамо милион проблема у фирми, људи се повређују на радном месту, а однос пословодства према запосленима је веома лош и ово је један од примера на који начин брину о људима, поручио је Бобан Ћалдовић, председник Самосталног синдиката у ужичким „Путевима“.

Директор: Радник је за нас нестао

Леко Корићанац, директор „Путева“, каже за Данас да је у питању радник који се води као нестао, и да се није појављивао на послу од 31. јула ове године, а потом додао је да је та фирма урадила све по закону, да је помогла породици и нудила посао супрузи тог радника.

– Човек је отишао да се купа и нестао 31. јула. Ми не знамо да ли се утопио, а највероватније да јесте, јер нико званично није потврдио његову смрт, јер није пронађен, и за нас је он у формално-правном смислу радник који није долазио на посао. Шта смо друго могли да урадимо? То је по закону и не можемо да га водимо на платном списку, рекао је директор. Одбацивши оптужбе о лошем односу фирме према запосленима, навео је да то предузеће „води рачуна о сваком запосленом и да им помаже кад год је то потребно“, те да је помоћ била понуђена и породици радника који је нестао и добио отказ.

– Његовој супрузи смо понудили посао у предузећу, али она се није појавила на разговору, а породици смо предали 10.000 евра које су радници прикупили у Русији. Срамота је шта се пише о нашој фирми. Ми смо озбиљна и друштвено одговорна фирма која је помагала сваком раднику, тврди Корићанац. Он је објаснио да је руска полиција трагала за телом радника у Црном мору и да је после неколико дана, у складу са њиховим процедурама и законом, одустала од потраге, без обзира на молбе пословодства „Путева“ да се она настави. Он је додао и то да је као директор дао изјаву ужичкој полицији и истакао да предузеће „Путеви“ не може да сноси одговорност за било шта у овом случају.