Прочитај ми чланак

ПАО БРАТ РАМУША ХАРАДИНАЈА ЗБОГ МАСАКРА: Спремне оптужнице за још 60 терориста ОВК

0

Суд је оптужницу против млађег Харадинаја засновао на податку да је у језеру пронађено 39 тела

Свега неколико дана пошто су косовски председник и премијер, Хашим Тачи и Рамуш Харадинај, покушали да у парламенту оборе закон о формирању Специјалног суда за злочине ОВК, приштински медији објавили су да је тај суд „спремио“ оптужнице против више од 60 припадника ОВК.

Први ОВК терориста осуђен у Београду, на слободи је после 13 година

Хашим Тачи и Карди Весељи, косовски председник и први човек парламента, под истрагом су тужилаштва новог суда, чије се прве оптужнице очекују средином фебруара.

Тачи је под истрагом као некадашњи политички лидер ОВК и председник прелазне владе, коју су команданти ОВК формирали после доласка међународних мисија на Косово у лето 1999. године. Истрага против Весељија се води због одговорности коју сноси као некадашњи шеф ШИК-а, обавештајне службе ОВК.

Списак особа које би се могле наћи на оптуженичкој клупи појавио се свега неколико дана после велике драме у косовском парламенту, у којем су 43 посланика, уз подршку Тачија, Харадинаја и Весељија, покушали да оборе закон о формирању Специјалног суда, што је наишло на оштре осуде Сједињених Америчких Држава, Велике Британије и ЕУ.

Азем Суља, један од оснивача ОВК и човек којег на Косову прате надимци „Велики газда“ и „Велики ујак“, биће оптужен на основу истраге о серији убистава политичких противника коју је водио Еулекс под називом „Блаца 2“.

Сокољ Добруна ће се пред судом наћи као егзекутор суда који је током и непосредно после рата водио ОВК.

Брат премијера Косова, Даут Харадинај ће бити оптужен због улоге коју је играо у злочину на Радоњичком језеру, када је група од четрдесетак Срба, Албанаца и Рома убијена, а њихова тела бачена у Радоњичког језеро. Суд је оптужницу засновао на податку да је у језеру пронађено 39 тела.

Тужилаштво Специјалног суда води истраге које имају везе са око 500 убистава Срба и Албанаца после 2000. године, укључујући и бројна нерешена убиства политичких ривала странака које су проистекле из ОВК.