Прочитај ми чланак

„СПРЕМНИ ДА СЕ ОДРЕКНЕМО права на Александра Македонског“

0

Скопље -- Македонски премијер Зоран Заев изјавио је да је спреман да се одрекне тврдње да његова земља једина полаже "право на наслеђе Александра Великог".

Како наводи, то ће учинити како би помогао да се реши 26-годишњи спор са суседном Грчком око питања имена Македоније.

„Одричем се (тврдње) да је Македонија једини наследник Александра. Историја припада не само нама, већ и Грчкој и многим другим земјама“, рекао је Заев у телевизијском интервјуу у петак увече, преноси АП.

Америчка агенција подсећа да је од стицања независности од Југославије 1991. године, Македонија тврдила да полаже право на бар на део наслеђа најпознатијег владара античке Македоније, што је разбеснело Грке који на име Македонија гледају као на скривене експазионистичке претензије на регион Македонија у северној Грчкој.

Грчка је, заузврат, ставила вето на чланство Македоније у НАТО.

Подсећамо, македонски министар културе Роберт Алађозовски рекао је средином новембра да влада у Скопљу неће више трошити новац на пројекат „Скопље 2014“.

Реч је о контроверзном подухвату бивше владе Николе Груевског, а тај пројекат коштао је Македонију више од 400 милиона евра до сада.

Пројекат је почео 2008. године и од тада је изазвао озбиљне полемике међу урбанистима, као и оштре протесте из суседне Грчке.

Скопље је добило споменике у част Винстону Черчилу, Александру Великом, његовом оцу Филипу ИИ, Џорџу Вашингтону, Абрахаму Линколну, Мајци Терези, као и грандиозне грађевине, споменике, фонтане и мостове – све у различитим неокласичним и барокним стиловима.

Осим тога, подигнута је и 28 метара висока бронзана статуа под називом “Ратник на коњу”, а која подсећа на Александра Великог.

Дачић је то изјавио после најава званичног Скопља да мења став о уздржаности приликом гласања о чланству Косова у Унеско.

Србија је Македонију признала под њеним уставним именом Република Македонија, док је већина земаља ЕУ назива Бивша Југословенска Република Македонија.