Прочитај ми чланак

ЗУКОРЛИЋ ИЗМИСЛИО НОВУ ВЕРУ: Бошњаци су крстјани!

0

"Бошњаци су пре ислама проповедали "изворно" хришћанство, никада нису били православци, нити имају било какве везе са Србима" - ове апсурдне идеје Муамер Зукорлић, лидер БДЗ, настоји да докаже у својој књизи "Древна Босна", коју је промовисао.

Зукорлић признаје да се историјом бави из хобија, али да је са групом младих истраживача, после пет година темељног истраживања, дошао до таквог закључка.

– Древни Бошњаци били су крстјани, пре доласка Османлија на ове просторе. У књизи третирам етногенезу свих Бошњака, а Босна је део Србије колико је Србија део Босне – каже Зукорлић, уз напомену да су босански историчари дуго говорили о Бошњацима као о богумилима, а да је он открио и доказао да вера становника Босне тог периода није била примарно богумилска, већ да су српски извори њих називали херетицима.

– Ипак, они долазе из Бугарске и везани су за попа Богумила, њихово учење је дуалистичко и стигло је из Ирана – објашњава он. Зукорлић тврди да је дошао до чињеница које указују на то да су у основи становници Босне у то доба припадали хришћанству, али не православном нити католичком, већ свом изворном.

– Нису правили цркве, већ хиџе – богомоље, од којих су неке чак биле у пећинама. То је дуго третирано као православна црква, али је у питању нешто сасвим друго – појашњава он своје откриће. Тврди и да су древни Бошњаци били монотеисти, чију је веру успоставио Арије, који се побунио против Ватикана и био је прогнан.

Коментаришући теорије лидера БДЗ, професор Предраг Марковић, доктор историјских наука, каже да је Зукорилић историчар-хобиста.

– Када су ове теме у питању, морам да поменем Ејупа Мишовића, легенду новопазарских историчара, који је доказао да две трећине муслимана Рашке области (Санџака) потиче из Црне Горе, а део остатка су Албанци. Ејуп је цео живот посветио том истраживању, за разлику од Зукорлића, који се историјом бави из хобија – објашњава Марковић.