Прочитај ми чланак

АМЕРИЧКИ АМБАСАДОР У ПРИШТИНИ: Косову прети глобална изолација

0

Ветерани ОВК су, наводно, мобилисали довољну подршку у парламенту за промену закона

Амерички амбасадор у Приштини, Грег Делави заказао је хитан састанак са косовским председником Хашимом Тачијем, недуго пошто се појавила информација да ће косовски парламент, на захтев ветерана ОВК, драстично променити закон о Специјалном суду за злочине ОВК.

Откривено ко стоји иза петиције ОВК којом се тражи да Специјални суд подиже оптужнице и против Срба

Приштински медији наводе да је Делави „жестоко“ реаговао на захтев ветерана ОВК да се у парламенту промени одлука о формирању Специјалног суда, посебно пошто су ту иницијативу подржали преседник Хашим Тачи, премијер Рамуш Харадинај и председник парламента Кадри Весељи.

Делави је, такође, јавно упозорио лидере косовских Албанаца да би одлука о анулирању Специјалног суда довела до „глобалне изолације“ Косова.

– Идеја да се промени Закон о Специјалном суду може довести до глобалне изолације Косова. Не враћјте време уназад – написао је Делави на Твитеру.

Суштински, ветерани ОВК су, наводно, мобилисали довољну подршку у парламенту за промену закона, те у посао новог суда укључили и читав низ других догађаја, пре свега суђења косовским Србима.

Иако је, у почетку, подржавао формирање Специјалног суда, Тачи је накнадно и после притиска ветерана ОВК променио став и навео да би суђења бившим припадницима формације на чијем се челу налазио била „историјска неправда“.

Специјални суд, под окриљем Европске уније, формиран је како би се процесуирали случајеви против припадника ОВК за злочине почињене током и после рата на Косову. Истрага о овим злочинима почела је после извештаја специјалног из вестиоца Савета Европе Дика Мартија.