Прочитај ми чланак

КРАЈ ГЛАСАЊА У КАТАЛОНИЈИ – сепаратисти однели победу?

0

Барселона -- Ванредни регионални избори у Каталонији су завршени, а излазне анкете показују да би партије које заговарају независност могле да освоје већину у парламенту.

Сепаратистичке партије могле би да освоје између 67 и 71 места у парламенту који има 135 чланова, показује анкета коју је објавио лист Вангвардија.

За сада нема званичних резултата, а анкете уочи избора су показивале да су сепаратисти и странке које су за јединство са Шпанијом изједначене.

Више од две трећине бирача гласало је до 17 х на данашњим ванредним регионалним изборима у Каталонији.

Према подацима регионалне владе Каталоније, до 17 часова изашло је 69,54 одсто од укупног броја бирача, што је повећање у односу на последње парламентарне изборе у Каталонији 2015. године, када је до истог периода изашло 63,12 одсто бирача.

АП подсећа да се данашњи ванредни избори одржавају на радни дан, те се очекује да ће већина Каталонаца гласати у последња два часа пред затварање биралишта.

Агенција наводи да се очекује да излазност буде рекордно висока.

Анкете указују да ни партије које се залажу за независност, а ни оне које се залажу за јединство Шпаније, неће успети да обезбеде већину гласова.

Ванредни избори расписани су поводом једне од најгорих криза протеклих деценија у Шпанији, која је избила након што је та покрајина прогласила независност, што је довело до тога да Мадрид смени локално руководство и закаже изборе, наводи агенција.

Референдум о отцепљењу Каталоније од остатка Шпаније одржан је 1. октобра, уз противљење Мадрида.

Каталонски парламент изгласао је 30. октобра независност, након чега је шпански Сенат одобрио влади премијера Маријана Рахоја да успостави директну контролу Мадрида над Каталонијом.

Поред тога што је распустио владу Каталоније, Рахој је распустио и регионални парламент и заказао регионалне изборе за 21. децембар.

Од када је распуштена каталонска влада, Пућдемон и четири бивша члана каталонске владе бораве у Белгији, а за свом петорицом издати налози за хапшење под оптужбом за побуну и злоупотребу фондова.

Шпанија је, касније, повукла међународни налог за њихово хапшење, али Пућдемон је из Брисела водио кампању за регионалне изборе.