Прочитај ми чланак

ЛАЗАНСКИ: Може се очекивати руско одобрење за С-300

0

Србија, у погледу војно-техничке сарадње са Русијом, очекује долазак 30 модернизованих тенкова "Т-72" и 30 оклопних аутомобила "БРДМ-2", каже војни аналитичар Мирослав Лазански

БЕОГРАД – Србија, у погледу војно-техничке сарадње са Русијом, очекује долазак 30 модернизованих тенкова „Т-72“, 30 оклопних аутомобила „БРДМ-2″, а може се очекивати и руско одобрење Белорусији да испоручи Србији систем противваздушне одбране“С-300“, као и шест авиона „миг 29“, оцењује војни аналитичар Мирослав Лазански.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је са руским председником Владимиром Путином има веома озбљан и детаљан разговор о војно-техничкој сарадњи и то у четири ока, али више детаља званично није саопстила ни српска, ни руска страна.

„Србија је војно неутрална земља, Србија мора да осигура себе и Србија ће напредовати у смислу своје операбилне функционалности. То је оно што могу да вам кажем“, рекао је Вучић.

Прецизирао је да је са Путином имао добар и садржајан разговор, у четири ока.

Детаљи разговора о војно-техничкој сарадњи нису познати, а у медијима се, уочи посете српског председника Москви, спомињала, поред осталог, набавка ПВО система.

Лазански процењује да би до договора ипак могло да дође.

„Можемо очекивати одобрење Русије Белорусији да нам испоручи систем „С-300“ и шест авиона „миг 29″, с обзиром на то да Русија као произвођач мора да да дозволу да би друга земља то нама испоручила. Видећемо под којим условима узимамо то од Русије, али у сваком случају, врло јефтино“, рекао је Лазански за Танјуг.

Према његовим речима, тај систем „С-300“, „вероватно ће“ бити модернизован од стране Руса, а Лазански се, у перспективи, нада и куповини система „Панцир“ и „Бук М-2“, што би била „једна трупна противваздушна одбрана“, која Србији, истиче, ипак у овом часу недостаје.

„То би, заједно са системом „Куп“ који имамо, а системи „Бук“ и „Куп“ су комплементарни, била једна солидна противваздушна одбрана, чиме би наравно позиција Србије у овом делу Балкана и у геополитичком и у војном смислу много боља“, нагласио је Лазански.

Србија, понавља, у погледу војно-техничке сарадње са Русијом, очекује и долазак 30 модернизованих тенкова „Т-72“, као и 30 оклопних аутомобила „БРДМ-2“, такође модернизованих, које је Руска Федерација поклонила Војсци Србије.

С друге стране, Лазански сматра да Србија „врло тешко“ може нешто да понуди Русији, с обзиром да се зна величина земље и војне индустрије, али да ће наша земља, у сваком случају, ићи на то да неке врло квалитетне производе српске наменске индустрије понуди Руској Федерацији, тако да је то, оцењује – отворена лепеза могућности.

„Такође, ми од Русије купујемо камион, основицу за „Нору Б-52“ коју продајемо широм света, вероватно би могли да нађемо и сарадњу у производњи неких других оклопних возила. Једно време, Руси су показали занимање и за наш школски авион „Ласту“, али, то је било само на темељу прелиминарних разговора“, рекао је Лазански.