Прочитај ми чланак

БРНАБИЋКА СА МОГЕРИНИЈЕВОМ: Шта је важно за Србију, а шта за Европску унију

0

Премијерка Ана Брнабић је шефици европске дипломатије Федериком Могерини рекла да је пуноправно чланство у ЕУ кључни спољнополитички приоритет Србије.

Србија истовремено остаје спремна да подржи све земље Западног Балкана у њиховим напорима да постану чланови ЕУ, иако верујемо да свако треба да иде својим темпом, нагласила је Брнабићева у разговору са високом представницом ЕУ.

Председница владе је рекла Могеринијевој да је за Србију изузетно важна порука председника Европске комисије Жан Клод Јункера да су Србија и Црна Гора лидери у региону Западног Балкана у процесу европских интеграција и да ће се усвојити стратегија за успешно приступање Србије и Црне Горе ЕУ до 2025. године, наведено је у саопштењу.

– Ово је позитиван знак за цео регион – истакла је Брнабићева и навела да – само стабилан регион Западног Балкана доприноси стабилности ЕУ, што је у данашње време кључно. Без стабилности нема развоја.

– Надамо се да ће, у првој половини 2018. године, током бугарског председавања Савету ЕУ, бити отворена нова преговарачка поглавља, јер смо постигли значајне резултате у преговарачком процесу, нагласила је Брнабићева.

Она је додала да Србија посвећује посебну пажњу у реформски најзахтевнијим поглављма 23 и 24, али и да реформе спроводимо пре свега због грађана Србије и ради квалитета живота у Србији, а оне ће нас свакако довести до тога да постанемо друштво које је спремно да допринесе европској породици народа.

Председница владе је у разговору са Могеринијевом казала да је наставак дијалога са Приштином суштински важан и да се Србија нада да ће дијалог, под окриљем ЕУ, бити интензивиран.

За Србију је посебно важно да се обезбеди формирање Заједнице српских општина и реализују сви договори који су постигнути у претходном периоду, рекла је Брнабићева и подсетила да је данас 1704. дан од тренутка кад је у бриселском дијалогу Приштина, уз посредовање ЕУ, преузела обавезу формирања Заједнице српских општина.

Висока представница ЕУ за спољну и безбедносну политику Федерика Могерини изјавила је да је следећа година кључна за европску перспективу региона и да је убрзање тог процеса један од њених приоритета.

Премијерка Брнабић истакла је да је за Србију важно да не долази до смањења улоге и функције мисије ЕУЛЕКС, јер је подршка ове мисије правосуђу, полицији и спровођењу бриселског дијалога од изузетног значаја за неалбанско становништво на Косову и Метохији, наведено је у саопштењу.

Брнабићева борави у радној посети Бриселу на позив високе представнице ЕУ и биће гост на радној вечери коју Могеринијева организује за председнике влада „Западнобалканске шесторке“, а којој ће присуствовати и комесар ЕУ за суседску политику и проширење Јоханес Хан.

Могеринијева организује радну вечеру у формату „Западнобалканске шесторке“ на највишем нивоу зарад јачања сарадње и размене мишљења о најактуелнијим темама у региону.

Формат „Западнобалканске шесторке” део је “Берлинског процеса“.