Прочитај ми чланак

УВЕК ТО „АЛИ…“ Бакир за сарадњу са Вучићем, али…

0

Бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић спреман је каже на сарадњу са председником Србије Александром Вучићем, али, како каже, не на штету БиХ.

„Спреман сам на дијалог и сарадњу са Вучићем, али то не значи да сам спреман дати било који уступак који је штетан за интересе БиХ. Што се тиче фрустрација, након три и по деценије бављења политиком, а било је ту заиста свачега, и затвора мога оца, и прљавог, неравноправнога рата, и којекаквих лажи и урота, мало шта ме истински фрустрира и избацује из равнотеже“, рекао је Изетбеговић за лист Данас.

Говорећи о последњем сусрету у Београду, Изетбеговић каже да је председник Србије очигледно био разочаран његовим ставом да питање Уговора о државној граници између БиХ и Србије не жели да се решава, према жељама и интересима Србије, него на начин да обе државе остваре своје суверене интересе и права.

„Мој предлог је био да одмах потпишемо Уговор о државној граници којим се постојећа граница између две државе потврђује и демаркира на мапама које би биле саставни део тог уговора, јер то је граница која је међународно призната и неупитна у складу са чланом 10 Општег квирног споразума за мир у Босни и Херцеговини и према Мишљењу број 3 Арбитражне комисије у оквиру Мировне конференције о Југославији од 20. новембра 1991. године“, навео је Изетбговић.

Отворена питања дуж државне границе, каже, могу се договорно решити без икакве размене територије, на принципима прекограничне сарадње, користећи посебне механизме и режиме који би владали у пограничним подручјима од посебног интереса за обе државе, а који су добро познати у међународној пракси и успешно се примењују у ЕУ, укључујући слободан промет људи, роба и услуга, слободан приступ органима и институцијама обе државе за становништво у пограничним подручјима, те слободно обављање радова на постројењима и другим непокретним и покретним објектима који се налазе упоредо у обје државе у пограничним подручјима.

Изетбеговић је поновио да је спреман свим средствима да брани територијални интегритет и суверенитет БиХ у случају да Република Српска покуша да се отцепи.

То је моје право и моја уставна и законска обавеза. Сви треба да се помире с тим да неће бити отцепљења било којег дела БиХ и да ће Сребреница, Томашица, сва она силна места покоља над невиним жртвама удружених злочиначких подухвата које су предводили Милошевић, Караџић и Младић остати заувек територију БиХ“, рекао је Изетеговић.

А што се тиче жеља и тежњи, „снова“, како то каже Додик, оне се неће угасити у добром делу српског корпуса, али ће бити превладане кроз процес сазревања и прихватања реалности

“ Не може се срушити Дејтонски мировни споразум а да се не сруши мир, ниједан народ у БиХ нема право узети себи територију која припада свима, али може се ићи даље у економско назадовање и изолацију, у сиромаштво које ће деловати отрежњујуће. Социоекономско стање у ентитету РС је битно лошије од оног у Федерацији, истовремено је задуженост много већа“, навео је.