Прочитај ми чланак

СТАМАТ На Златибору гондола да би обогатила народ, а у Београду да би га опљачкала

0

- Општина Чајетина не бави се политиканством већ се поштено и прегалачки бори за развој Златибора и Западне Србије, о чему сведочи и пројекат златиборске гондоле, највеће здраве, несубвенционисане инфраструктурне инвестиције у српском туризму, за коју је из локалног буџета издвојено 13 милиона евра, без икакве државне помоћи иако је свима јасно да ће она донети вишеструки економски значај не само за Чајетину и Златибор, него и за целу Србију - изјавио је први човек чајетинске локалне самоуправе Милан Стаматовић.

Министарка Михајловић у праву – београдска и златиборска гондола нису упоредиве!

Ову изјаву је дао први човек Чајетине поводом најновијег спина министарке Зоране Михајловић о „неупоредивости златиборске и београдске гондоле“, пошто је, наводно, ова друга „велики инфраструктурни пројекат јер расте број туриста у Београду“, а прву, на свету најдужу, златиборску, некоме је, као, изнебуха пало на памет да је ради „с краја ка почетку“.

– Да се поједини представници Владе Србије понашају као одговорна власт целе државе Србије, а не као једностраначки, локални београдски сервис напредњачких распикућа у престоници, они би знали да су, за разлику од Златибора, туристи у Београду, углавном, само на пропутовању и не проведу у престоници, у просеку, више од две ноћи, па зато не видимо разлог зашто је београдска гондола од круцијалне државне важности, а на Златибору, као једној о најпознатијих класичних туристичких дестинација у Србији, где туристи посечно не остају мање од четири ноћи – није?! За то што управо завршавамо последњу, пету фазу наше деветкилометарске гондоле, кривац је управо Министарство грађевинарства које неће да нам изда дозволе за прве четири фазе, јер, уместо интереса грађана Западне Србије и српског туризма, штити интересе једног свог страначког тајкуна који је узурпирао 2.213 хектара државне земље – каже Стаматовић.

Гондола ће бити кичма нових инвестиција у део Златибора око Торника и окосница циља да, за десет година, ову туристичку дестинацију посети милион туриста и да се оствари десет милиона ноћења годишње, наспрам садашњих 300.000 туриста, односно 1,2 милиона ноћења годишње, током летње и зимске сезоне. Када буде изграђена, ова гондола возиће трасом дугом 8.950 метара од центра туристичког насеља Златибора до врха Торник, капацитета 600 путника у 55 кабина. Ако то није огроман инфраструктурни пројекат за министарку Михајловић, онда можемо само да се чудимо како је могуће да је по њеним стандардима само београдска, дужине један километар, велики пројекат!?

Напредњачка власт наставља пројекат београдизације Србије и истовремено води предизборну кампању за београдске изборе, заборављајући да је за оздрављење наше државе важан равномерном економски развој свих њених делова, зато морамо да признамо да је тачно, како тврди министарка Михајловић, да су београдска и златиборска гондола неупоредиве!

Као прво, београдска жичара, дужинe један километар, коштаће 15 милиона евра, без додатних “ванредних трошкова”, док је укупна цена „Голд гондоле“ на Златибору која је девет пута дужа, само 13 милиона евра, односно за 12 до 13 одсто јефтинија од “напредне“ београдске, што ће рећи да један километар златиборске кошта 1,4 милиона, односно скоро 11 пута јефтиније!

Друго, држава финансијски помаже само београдску гондолу, па из републичког буџета издваја  1,2 милијарде динара да финансира једну локалну, тј. београдску инвестицију, што је дупло више него што, за исту ту гондолу од једног километра, издваја сам Београд!

Треће, Златиборци желе по сваку цену да се домаћински понашају за разлику од напредњачког режима, додатно смањујући трошкове своје највеће инвестиције за 43 милиона динара.

Четврто, нико не говори колико ће београдска гондола остварити прихода и колико ће пунити локални и државни буџет?

Пројектовани приход “Голд гондоле“ у првој години рада биће 1.834.646 евра, расход 1.165.046 евра, у  другој години се очекује приход од 2.201.576, а расход 1.208.321 евра. Наредних година приход би се знатно повећавао, што значи да би по овој статистици, гондола од самог почетка остваривала нето добит која је би за прву годину износила 153.806 евра, следеће 444.420, а сваке наредне око 800.000 евра.

Пето, златиборска гондола ће се отплатити за седам година, што је пројекција студије оправданости која је позитивно оцењена и усвојена од стране државне ревизије, надлежних органа и институција, а која је засновала на цени најјефтиније вожње која ће у просеку коштати пет евра, бројци од 300.000 туриста годишње који остваре око 1,2 милиона ноћења и просечној посети Торнику у зимској и летњој сезони. Плус излетници из околних градова, власници викендица и апартмана на Златибору који се не рачунају као туристи, екскурзије и овдашње становништво које би гондолу користило као јавни превоз између Златибора и села Рибница. За гондолу у Београду није ни важно када ће се отплатити јер се плаћа и финансира од народних пара само ради куповине политичких поена и опстанка на власти! – каже се у писаној изјави председника општине Чајетина Милана Стаматовића.