Прочитај ми чланак

ГЕНЕРАЛ КОЈИ ЈЕ ГАЂАО ТУЂМАНА И МЕСИЋА: „Змија се бије у главу”

0

Тако сам учен и моје командно гесло током целе војне каријере било је да ако треба да нападнеш непријатеља, онда удараш у мету, јер се "змија бије равно у главу". У ситуацији када је Хрватска пред очима света покушавала да растури једну легитимну и међународно признату земљу, донео сам одлуку да то спречим тако што ћу наредити напад на Банске дворе, каже у разговору за "Вести" пензионисани генерал Љубомир Бајић, некадашњи командант Петог ваздухопловног корпуса.

– Школован сам и командовао сам у ЈНА којој је примарни задатак била одбрана граница заједничке државе, а Хрватска је ушла у отворену побуну и зато сам и издао то наређење – каже Бајић.

Седиште овог Корпуса је првобитно било у Загребу, али су одатле морали да се повуку у Босну, односно на аеродром Бихаћ. Генерал Бајић је одатле и издао наређење да се дигну два супергалеба и 7. октобра 1991. гранатирају Банске дворе у којима су у том тренутку на састанку били Фрањо Туђман, Анте Марковић и Стипе Месић.

Ово је и основни повод што је Државно тужилаштво Хрватске недавно, 26 година од тог догађаја, подигло кривичну пријаву против шесторице некадашњих официра ЈНА, са генералом Бајићем на челу.

– Нико ми није наредио да гранатирам Банске дворе, али није ни било могуће да било кога контактирам јер није било могуће успоставити везе са Београдом. Људи не схватају да је то било време када су касарне биле у потпуној блокади, војници и старешине остављени на милост и немилост. Буквално смо били препуштени на милост и немилост. Издао сам наређење и нико сем мене ту не може бити крив. Сви они који су га извршили, у супротном, да ме нису послушали, завршили би пред Војним судом – вели овај пензионисани генерал који сматра да се нашао на хрватској оптужници захваљујући недавној пресуди у Хашком трибуналу по којој су Хрватска и Фрањо Туђман оптужени за удружени злочиначки подухват у БиХ.

– Оптужница против мене је последица хашке пресуде јер непосредно иза тога Хрватска је оптужила 17 муслиманских генерала, а онда су и Срби, односно ја, дошли на ред вероватно да би се у њиховој јавности скренула пажња са чињенице да је у Хагу Туђман добио оно што је и заслужио, пресуђено му је постухмно да је злочинац – каже генерал Бајић.

Истиче да му не пада на памет да иде у Хрватску и тамо доказује своју невиност, јер, како тврди, безгранично верује правосудним органима своје државе, Србије.

Оптужени

Уз генерала Бајића, Државно тужилаштво Хрватске поднело је кривичну пријаву против тадашњег начелника у противваздушној одбрани Слободана Јеремића (68), начелника 105. ловачког бомбардерског пука Ђуре Миличевића (62), као и пилота Ратка Допуђе (60) и Давора Лукића (59). Шести окривљени је радио у Контраобавештајној служби Ратног ваздухопловства и познати су му само инцијали Ч. К. (66).

– Не идем нигде. Против мене се већ дуго води истрага, али ме још нико није контактирао, ни када је реч о хрватским, ни српским правосудним органима. Али, верујем у то да је држава Србија способна да заштити своје држављане. Уколико ме српско правосуђе позове, дужан сам да се одазовем, јер поштујем наше законе. Једино што не желим да разговарам са хрватским истражитељима, са њима немам ништа – закључује генерал Бајић.

Покушај војног пуча?

Према једној верзији, генерал Бајић је први високи официр ЈНА који је покушао да испровоцира војни удар и на тај начин спречи распад СФРЈ.

Наводно, очекивао је да ће после овог напада и остале старешине да му се прикључе и преузму управљање свим другим републикама. Међутим, генерал Бајић ту верзију не жели да потврди.
– Поступио сам на основу тадашњег Устава и заклетве коју сам дао, а то је да ћу и по цену сопственог живота штитити територијални суверенитет и интегритет СФРЈ. Хрватска је земља која је прекршила Устав и насилно се отцепила – истиче Бајић.