Прочитај ми чланак

ВЛАДИМИР ПУТИН: „Ко не храни своју војску, храниће туђу”

0

Од економије, других важних тема за грађане, посебно смањења порезних оптерећења и опраштања пореза грађанима и делу подузетника којима ће бити избрисан дуг, али с аутоматизмом и без претеране бирократије с непотребним подношења захтева Порезној управи.

Говорио је и о односима са Сједињеним Државама, о проблему на Корејском полуострвому, о његовом путовању у Сирију и важности пораза терориста у блискоисточној земљи. На питање о војном буџету Руске Федерације је одговорио изреком врло популарном међу припадницима руске војне флоте.

Подсетимо да је руски војни прорачун (буџет) био највећи 2012. године, када је износио 90,7 милијарди долара. Годину после је смањен на 68,9 милијарди, што је тренд који се задржао до 2016. у којој ле Русија на одбрану издвојила 69,3 милијарди долара. Наравно, говоримо о еквиваленту у руским рубљама.

Према новом нацрту прорачун(буџет)а би се издвајања за војску требала благо смањити. У нацрту савезног прорачун(буџет)а за 2018. планирано је раздобље од 2019. и 2020. године када ће се трошак за одбрану од следеће године, те двије наредне, смањивати и износити 2,8%, потом 2,7 и 2020. године 2,5% укупног БДП-а, иако у војним круговима наводе да је намијењени износ тако распоређен да неће утицати на одбрамбену моћ и борбену учинковитост руске војске.

„Ко не храни своју војску, храниће туђу”

На новинарској конференцији  је руски председник Владимир Путин нагласио и како је руска потрошња на војску оправдана.

„Ко не храни своју војску, храниће нечију туђу”, рекао је руски председник и испричао анегдоту руских морнара, врло непопуларну у делу пацифистичких кругова.

Како би појаснио што мисли, испричао је ову “сурову” изреку новинарима и окупљенима на новинарској конференцији.

„Отац, војни поморац, пита сина: „Јеси ли видио гдје ми је бодеж?” Син му одговара: „Тата, заменио сам га за сат комшијиног сина”. Отац каже: „Добро. Замисли да су нас напали разбојници. Однели све ствари из куће, убили мене, маму и силовали твоју сестру… И што би ти учинио? Дошао са сатом и рекао: „Сада је по московском времену 12 сати и 30 минута.”

„Ми ћемо се бринути о нашој војсци, али си нећемо дозволити да упаднемо у трку с наоружањем”, рекао је тада руски председник Владимир Путин.