Прочитај ми чланак

МЕДИЈИ: Нереде на дербију наручио вођа „Шкаљараца“

0

Београд -- Иза нереда који су настали на утакмици Звезда-Партизан на стадиону ЈНА, стоји криминални "Шкаљарски клан", пише београдска штампа.

„Вечерње новости“ пишу да иза свега стоји Филип Кораћ, вођа клана „Шкаљарци“, и наследник Луке Бојовића.

Он је, пише лист, план за изазивање нереда је сковао у једном загребачком хотелу, а према индицијама које су део истраге, Кораћ је са извесним херцеговачким криминалцем и предузетником договорио све детаље акције која је подразумевала и „премештање нереда на улице Београда“.

Они су у Србију ушли 12. децембра и били су смештени у познатом хотелу у ширем центру Београда, а цео њихов пут, ангажовање, као и трошкове, платио је, према оперативним подацима, Филип Кораћ.

Поред њега су, како се наводи, у организацији изазивања нереда и преузимања јужне трибине учествовала још четворица криминалаца из Београда, од којих су тројица некадашње вође навијача.

Председник Партизана и уредник „Новости“ Милорад Вучелић је навео да је пре месец дана „начуо“ да би могло да дође до инцидената на „вечитом“ дербију, али да није обраћао пажњу на новоде „једног функционера“ мислећи да је то „лапрдање неозбиљног човека“.

„Блиц“, с друге стране, не именује главног кривца за организацију нереда, али пише да је „жестоки момак из београдског подземља повезан са шкаљарским криминалним кланом“ платио Хрвате да започну тучу на дербију и био на трибинама „до тренутка када је постало очигледно да ће његови пулени бити линчовани“.

Како лист наводи и на насловној страни, по хапшењу су Сплићани имали исту причу, понављали исте наводе и држали се поприлично резервисано.

„Дошли су у Београд и дошли су у провод“, преноси њихове изјаве извор листа из МУП-а.

Сваки од шесторице ухапшених захтевао је да се доведе адвокат Миа Товарић која је супруга једног од ухапшених, Дамира Товарића.

Они су у међувремену, пише лист, омекшали и почели са наводима да не смеју да открију ко их је позвао јер се „боје за сопствени живот“, али су то на крају ипак открили.

Како лист наводи, хаос на стадиону био је покушај преузимања јужне трибине, а са тим и враћање и преузимање уносних послова са дрогом.

Да подсетимо, страни држављани ухапшени након сукоба на дербију на саслушању у Вишем јавном тужилаштву бранили су се ћутањем. Петорици је одређен притвор, потврђено за Б92.