Прочитај ми чланак

БЛУМБЕРГ: „Зашто Запад није испунио обећање неширења НАТО пакта на исток”

0

„Након уједињења Немачке 1990. године су западни челници стварно су обећали Москви да се НАТО неће ширити на исток, али с урушавањем Совјетског Савеза у томе више нису видјели смисла”, пише Блумберг.

У чланку Леонида Бершидског за Блумберг се наводи како управо то објашњава руски “геополитички став непокоравања Западу” и он сумња како ће се то моћи промијенити у наредним годинама.

Званићници НАТО пакта кажу да је историја неширења Сјеверноатлантског савеза наводно “мит”, али су стручњаци на Универзитету Џорџ Вашингтон анализирали бројне документе који су објављени протеклих неколико година и дошли до закључка да високи званичници Сједињених Америчких Држава и Велике Британије, који су у то вријеме посјећивали Немачку, стварно су гарантовали совјетском лидеру Михаилу Горбачову и министру спољних послова Едварду Шеварднадзеу да НАТО неће доћи близу руске границе. Документи доказују како су западни политичари тада имали на уму “само” земље источне Еуропе, пише Блумберг.

„Истина, ниједно од обећања које је Запад давао у вези неширења НАТО пакта на исток није резултирало конкретним споразумима. Разговарали су са Совјетским Савезом “као побједник с губитником” и нису се бринули о испуњењу обећања и даних гаранција”, признаје Леонид Бершидски.

„Вашингтон није видио разлога да одржи своју ријеч, јер се моћ совјетских лидера готово топила пред нашим очима. Дакле, касније, када се СССР коначно урушио, а земље истока Европе жељеле заштиту побједника Хладног рата, нико није видио смисла да их се не прими у НАТО”, наставља аутор.

Бершидски примјећује „како је Владимир Путин, наравно, пажљиво проучавао совјетске документе из 1990. и 1991. године, а чак их је цитирао. Сада руски вођа жели комуницирати са Западом на исти начин као што су западни лидери у то вријеме у то вријеме комуницирали са Совјетским Савезом, а тај је приступ иритантан за западне суговорнике”.

„Сада се став руског предсједника према Западу темељи на свеобухватном цинизму и неповјерењу. Штовише, мало је вјероватно да ће било који насљедник Путина заборавити причу о прекршеном обећању, јер је то прича која је чврсто укоријењена у ДНК руских власти”, појашњава Бершидски.

“Дуги низ година, а можда и десетљећима, биће лакше одржавати сукоб с Русијом, него покушати вратити повјерење”, закључује Бершидски.

Подсјетимо да је Путин је у интервјуу Оливеру Стону рекао да је Михаил Горбачов погријешио када није на папиру тражио да се НАТО обавеже да се неће ширити на исток.

“Он је о свему само разговарао и одлучио да је све договорено. Али није било тако”, рекао је Путин.