Прочитај ми чланак

БИТНА ЈЕ И ЗАШТИТА Зашто треба да мењамо шифре на свака три месеца?!

0

Прихватањем услова на друштвеним мрежама, дозвољавамо коришћење наших података у одређеним ситуацијама.

Ти услови нас не штите од хакерских напада који тамо вребају, каже ИТ стручњак Драган Крстић.

ФОТО: Бета

– Уколико, рецимо, постоји неки непримерен садржај на Фејсбуку или некоме претите на овој друштвеној мрежи, ваши лични подаци могу бити директно прослеђени надлежним службама, тако да то може бити и корисно. Са друге стране, када прихватимо те услове ми нисмо заштићени, те веома лако можемо постати жртве хакера – каже Крстић.

Како додаје, постоје лажне стране Фејсбука које делују као праве и када се улогујете, несвесно дајете своје податке ономе чија је то страна на серверу.

– Постоје и разни вируси којима се могу прикупити наши подаци, те да је потребно на свака три месеца мењати шифре на друштвеним мрежама и оне би требало да буду што сложеније – саветује овај ИТ стручњак.

Ипак, чини се да смо и сами криви за злоупотребу података јер (не)свесно делимо гро личних података на сајтовима кроз четовање, дељење фотографија, видеа, статуса… Сами мамимо лопове и друге особе који веома лако могу да сазнају нашу локацију и опљачкају нас, киднапују или изврше неко друго кривично дело. Зато, опрезно са дељењем личних информација, не будите саучесници са глобалним сајбер криминлацима и то на сопствену штету.